Europa ……occidental ?

La concepció política d’Europa occidental congriada durant la guerra freda i sostinguda fins a la caiguda del mur de Berlín contraposada a l’Europa oriental ocupada o dependent de l’URSS ja fa anys que s’ha esvaït absorbida per l’expansió de la Unió Europea i la generalització del capitalisme com a sistema econòmic i la democràcia parlamentària com a sistema de govern. Però la crisi actual de la UE permet emergir antigues realitats geoculturals (com Mitteleuropa) i noves agrupacions d’estats amb identitats nacionals diferents però afins ideològicament (com el grup de Visegrad) amb prou potencialitat com per redreçar el vaixell sense rumb que és avui l’Europa comunitària.

Simultàniament, però, afloren també fenòmens politico-culturals (com Euràbia) i estratègics per la connexió preferent d’alguns estats europeus amb estats àrabs (com és el cas de França respecte de Qatar) que contradiuen l’essència mateixa d’allò que han estat fins fa pocs anys els elements cohesionadors d’Occident. D’una banda hi ha estats (com és el cas d’Itàlia) que atorguen importància preferent a l’entesa estratègica amb Rússia prescindint de la realitat geoestratègica segons al qual aqueix estat està més decantat al seu vessant asiàtic. D’altra banda, el capteniment dels estats europeus en el pacte de Viena amb l’Iran és més proper als interessos de Xina i Rússia que no pas als compartits amb els EUA (la crisi de l’OTAN respon a aqueixa qüestió irresolta).

Més encara, és perceptible entre les elits euro-cosmopolites la tendència a la desvinculació per motius econòmics i polítics respecte del concepte de civilització propi de les societats obertes occidentals per encaixar en altres models societaris emergents com són el tardo-comunisme xinès o l’islamisme globalitzat. Aqueixa conducta es contradiu amb el sobiranisme identitari de les poblacions de molts estats europeus (sobretot els de l’àrea germanòfona i eslava) i és a l’arrel de la crisi estructural del projecte d’unitat europea.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *