Turquia 2023: otomanisme, neteja ètnica i destrucció patrimoni pre-islàmic

El resultat de les eleccions d’avui a Turquia fan preveure que Erdogan assolirà el propòsit d’ésser l’autòcrata que comandi l’estat en el centenari de la seva fundació, cercant equiparar-se amb Kemal Attaturk, el fundador de la república moderna i laica amb qui comparteix l’integrisme estatista, però en plena involució islamista .

Erdogan ha passat de ser el portaestandard del diàleg de civilitzacions a reprendre l’expansionisme otomà frontalment contra les societats obertes occidentals. La República de Turquia va sorgir l’any 1923 de la desfeta arran de la participació a la Primer Guerra Mundial al costat de les potències germàniques a base de la netaja ètnica d’armenis (un veritable holocaust perpetrat entre 1915 i 1916), grecs, assiris, i ha mantingut l’essència genocida fins a l’actualitat massacrant el poble kurd i expulsant els jueus tot propugnant la destrucció d’Israel.

La dominació de les minories nacionals i religioses que malgrat tot encara subsisteixen a Turquia és una política d’estat compartida per tots els partits integristes (inclús els autodenominats d’esquerres) i islamistes.

Malgrat el frau electoral i la repressió, el partit kurd HDP ha aconseguit mantenir-se com a força parlamentària i la veritable oposició al règim demostrant una enorme capacitat de resistència.

Post Scriptum, 25 de juny del 2018.

La victòria d’Erdogan consolida un model d’estat autoritari amb aparença parlamentària que és un referent pels altres règims aliats que ja l’han felicitat (Rússia, Iran, Veneçuela, Sudan…) i que poden seguir els passos del nou soldà d’Istanbul acceptat per Occident (OTAN inclosa) en nom de l’estabilitat geoestratègica tot i la seva animadversió als valors europeus, que combat promovent-hi partits islamistes i fustigant les comunitats kurdes acollides a diferents estats europeus. Ahir al vespre, per exemple, hi va haver enfrontaments a Mantes-la-Jolie, a la perifèria de París, segons informa Le Figaro. Significativament, Hamàs i l’ANP han estat dels primers a congratular-se’n, mentre que Israel que hi manté relacions diplomàtiques malgrat l’hostilitat manifesta d’Erdogan, no té altra opció que resignar-se als fets consumats i mantenir un perfil baix en l’ajut als kurds.

Post Scriptum, 30 de juliol del 2018.

Burak Bekdil és l’autor del report “Turkey: New System, Old One-Man Show“, publicat als Perspectives paper, número 910, datat avui, del Begin-Sadat Center on analitza l’empremta que està deixant el llarg mandat de l’autòcrata d’Istanbul.

Post Scriptum, 8 d’octubre del 2018.

Kurdiscat denuncia avui, un cop més, la destrucció sistemàtica per part del règim ocupant turc del patrimoni cultural pre-islàmic en territori kurd, en aqueix cas es tracta de l’anegament del complex neolític d’Hasankeyf.

Post Scriptum, 9 de novembre del 2018.

El règim d’Erdogan té efectes devastadors per les dones, menors i adultes, que són víctimes de la creixent violència masclista atiada per l’integrisme islàmic que està implantant, com ho explica Uzay Bulut (sovint esmentada en aqueix bloc): “Comment un gouvernement extrémiste considère les filles et les femmes“, publicat al Gatestone Institute el proppassat 4 d’aqueix mes.

Post Scriptum, 23 d’abril del 2019.

Dimitri Shufutinsky és l’autor d’aqueix report publicat avui als Perspectives Paper número 1.149 del BESA Center: “Crafting a Regional Policy to Contain Erdogan”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *