Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

13 de maig de 2018
0 comentaris

Declaració republicana de Sagunt

Avui, a Sagunt, al mateix lloc on el 29 de desembre del 1874 el general Martínez Campos s’alçava en armes contra el govern legítim de la Primera República espanyola, un seguit d’entitats agrupades en la Coordinadora del País Valencià per la República ha aplegat dugues centes persones per aprovar aqueixa Declaració Republicana de Sagunt:

“A Sagunt, a 13 de maig del 2018, en el mateix lloc en què un pronunciament militar va restaurar la monarquia borbònica, nosaltres, càrrecs públics elegits democràticament pel poble valencià i ciutadania valenciana, proclamem unànimement que:

Reivindiquem i donem suport a un model d’Estat que supere la Monarquia amb processos constituents i que permeta desenvolupar els drets essencials dels valencians i les valencianes que el Règim de 1978, després de 40 anys, ha demostrat nul·la voluntat per a permetre, com son unes condicions laborals i socials dignes, la llibertat d’expressió i llibertats polítiques plenes, el finançament just i el dret a decidir. Per la República!”

Una bona colla de càrrecs electes de Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Podem i del PSPV-PSOE s’hi han adherit a títol personal i hi han fet acte de presència: l’alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, i el de Vinaròs, Enric Pla, o el regidor d’Alfafar Joan Sorribes, per exemple, que a més han fet ús de la paraula després d’escoltar les paraules d’introducció de l’historiador local Manuel Civera.

L’indret era d’allò més adient, en un espai a tocar de l’autovia hi ha un monument fet amb una filera de blocs de formigó que semblen fitxes de dominó que van caient (adornades pels organitzadors amb retrats dels borbons) recordant que el monòlit aixecat durant la dictadura de Primo de Rivera per lloar el cop de Martínez Campos va ser dinamitat l’any 1936 pel Front Popular.

Personalment, he llegit una salutació en nom de Junts per la República que originalment hagués correspost fer a Joaquim Torra, el seu lloc l’havia de cobrir Agustí Colomines i, com que tampoc ha pogut baixar, finalment m’ho han delegat a mi, que he tingut l’honor de ser present (amb el vetarà patriota Quim Auladell) en un acte simbòlic que pot tenir efectes positius en el futur immediat:

“Amics republicans,

En nom de Junts per la República, que és una associació integrada a Junts per Catalunya, la coalició electoral que dóna suport al president Carles Puigdemont.

A Catalunya estem vivint uns moments excepcionals. La repressió de l’Estat espanyol contra el moviment republicà i sobiranista català ha estat i és molt dura. Però no dubteu que la col·lació dels conservadors, els socialistes i l’extrema dreta espanyola que va aprovar l’aplicació de l’article 155 CE i deposar el president i el govern legítims de Catalunya, aviat actuaran contra tothom. Contra tots els republicans.

El moviment de l’1-O a Catalunya va ser una de les mobilitzacions més excepcionals de la història contemporània. Va ser una festa de la democràcia que la policia va violentar a cop de porra. La resistència ciutadana va demostrar que el moviment republicà català és fort i que té futur.

Es fa República amb aquesta mena de plebiscit diari que estem vivint des de fa una dècada. A Catalunya l’estat ha escapçat la democràcia i per això el moviment republicà ha de recuperar el control de les institucions autonòmiques. Estem a l’expectativa d’investir un president de la Generalitat. Quim Torra, si és investit, presidirà la Generalitat autonòmica mentre que Carles Puigdemont presidirà el Consell de la República, el govern republicà que ha d’acabar amb el Règim del 78.

Junts per la República s’ha volgut adherir en aquest acte d’afirmació republicana perquè al nostre entendre la solució del conflicte entre Catalunya i Espanya també passa per propiciar un canvi general que acabi amb la Monarquia espanyola. La República és l’única alternativa democràtica de veritat a Espanya. Les altres opcions ja s’ha vist que no porten enlloc.

Junts per la República vol reivindicar l’espai de la catalanitat, que inclou el conjunt dels països catalans, per bé que cada país tingui la seva especificitat política i el dret a decidir el seu suport sense cap interferència. Ni espanyola ni d’un territori sobre un altre. Valencians, illencs i catalans del sud i del nord compartim llengua i història, però ara caminem a ritmes diferents.

El moviment republicà català lluita per la independència de Catalunya. I ho vol fer pacíficament. El 27 d’octubre es va proclamar la República Catalana. No defallirem fins aconseguir fer-la efectiva.

Salut i República, companys!”

Personalment, de collita pròpia, he afegit que havent Catalunya encetat al camí per bastir un estat propi caldria convocar el 18 de maig de l’any vinent una jornada commemorativa del 150 aniversari del Pacte de Tortosa subscrit pels representants del Partit Republicà Demòcrata Federal que propugnava recuperar la sobirania del Principat, Aragó, València i Balears anterior als Decrets de Nova Planta en vistes a actualitzar els lligams a partir d’aqueixa nova circumstància històrica. Alguns dels organitzadors han coincidit en aqueixa conveniència i cal definir el contingut d’aqueixa iniciativa.

L’acte ha acabat amb els parlaments de Núria Martínez i Víctor Baeta, cap del partit República Valenciana, un dels principals promotors de l’encontre que l’ha clos amb aqueixes paraules:

“Bé, m’ha tocat fer l’acomiadament. Però això no és el final de res. Ben al contrari és el començament. Aquesta ‘Declaració republicana de Sagunt’ a la que en pocs dies ja s’han adherit més de cinquanta càrrecs institucionals valencians, és el tret d’eixida d’un moviment democràtic per conquerir els parlaments i els ajuntaments per a la República, per superar democràticament el regim del 78/39. Però això dit així no deixa de ser un brindis al sol.

El company Velasco, sobiranista/independentista valencià republicà com jo, em va fer l’observació. Per a fer possible guanyar els parlaments, i el primer el nostre, el valencià, ens cal que els partits valencians que es reclamen republicans, que estan en el parlament amb els nostres vots, amb els vots dels republicans, esdevinguen de veritat políticament republicans o el que és el mateix que en el seu programa electoral aparega en primer lloc que en ser majoria les forces republicanes al parlament valencià proclamaran la República. Hui ací a Sagunt ens hem conjurat perquè la ‘Declaració republicana de Sagunt’ s’estenga de dalt a baix del País Valencià, des d’Oriola a Vinaròs.

Valencianes i valencians; republicans i republicanes. Cal eixir hui d’ací conjurats per anar a la conquesta democràtica de les institucions, dels Ajuntaments valencians, del Parlament valencià i, també, a coadjuvar per a guanyar qualsevol altre parlament de l’Estat. Cal guanyar-los tots per a la República. Però ací, és la nostra responsabilitat, cal guanyar el nostre per a la República d’un País Valencià, lliure i sobirà.

HUI ACÍ , A LES ALQUERIETES HEM NETEJAT EL CAMP BOTIFLER. HUI ACÍ EL LLOC ESDEVÉ JA PER SEMPRE TERRITORI MAULET I REPUBLICÀ. I darrera d’ell tot el país, perquè el PAÍS VALENCIÀ, SERÀ REPUBLICÀ!!!

Després escoltar les albaes de “Va de Cant” hem tancat la jornada amb un dinar fraternal al local de la Lira Musical Saguntina.

Post Scriptum, 30 de juliol del 2018.

Ahir es va fer públic el comunicat de la Coordinadora del País Valencià per la República anunciant una campanya de consultes municipals sobre la República i la convocatòria d’una assemblea d’electes valencians republicans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!