Polònia, els jueus i Israel

Enguany coincideixen avui el setanta-cinquè aniversari de l’aixecament jueu del ghetto de Varsòvia amb el setantè de la fundació de l’Estat d’Israel. Aqueixa coincidència s’escau en una conjuntura en la qual s’ha aixecat el silenci que encobria la complicitat dels polonesos en el genocidi dels jueus, un fet que ha provocat la reacció enfurismada del govern polonès negant aqueixa veritat històrica tot aprovant una llei que exonera la nació polonesa de tota responsabilitat atribuint les malvestats sofertes per polonesos i jueus a ucranians, alemanys, russos i comunistes autòctons pro-soviètics.

La participació dels col·laboracionistes polonesos en la persecució nazi contra els jueus ha estat fins ara subestimada, però estudis recents del centre Yad Vashem estan revisant documentadament la dimensió d’aqueix fenomen. Igualment s’està trencant el mur de silenci que envolta el pogrom de perpetrat pels convilatans dels supervivents dels camps d’extermini que retornaven a la seva vila natal. Així com la purga orquestrada al si del Partit Comunista Polonès contra els dirigents jueus l’any 1968 que va obligar a deu mil persones a exiliar-se.

El ressorgiment del nacionalisme polonès ha derivat en un règim cada cop més autoritari que ha estat objecte d’un procés, encara no resolt, per part de la Unió Europea per tal d’aplicar alguna de les mesures correctores que permet l’article 7 del Tractat de Lisboa. El negacionisme oficial respecte de la participació dels col·laboradors amb el nazisme en l’holocaust dels jueus durant la Segona Guerra Mundial ha enfrontat els governs de Varsòvia i Jerusalem en un moment en el qual l’aproximació entre els estats del grup de Visegrad i Israel és creixent. Està per veure fins on anirà la crisi diplomàtica, però el renaixement jueu a Polònia sembla consolidar-se després dels anys foscos del règim comunista que va permetre la continuïtat de l’antisemitisme d’arrel catòlica durant les quatre dècades de dictadura filo-soviètica.

Post Scriptum, 22 d’abril del 2018.

L’increment de les activitats dels neonazis polonesos ha obligat a reaccionar a les autoritats que ahir van detenir dos dels participants d’un concert organitzat a la localitat de Zierzownow amb motiu de l’aniversari del naixement d’Adolf Hitler, segons informa avui The Times of Israel.

Post Scriptum, 16 de juliol del 2018.

Estudis recents acrediten amb rigor historiogràfic la col·laboració majoritària dels polonesos en la persecució nazi contra els seus conciutadans jueus negada per les autoritats actualment al govern. El projecte de llei que establia la versió oficial polonesa sobre l’holocaust jueu ha estat modificat sota pressió dels EUA i donat per bo pel govern Netanyahu per raons políticament correctes, un fet que ha estat criticat pels col·lectius jueus de defensa de la memòria històrica.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *