Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

27 de març de 2018
0 comentaris

Manifest en favor de la investidura de Carles Puigdemont

Aqueix és el manifest en pro de la investidura, novament, del president actual de la Generalitat de Catalunya que un grup d’intel·lectuals, polítics i sindicalistes ha fet públic avui, significativament amb Josep Cruanyes i Josep LLuís Carod-Rovira entre els primers signants. M’hi he afegit tan bon punt he sabut de la iniciativa que vol ajudar a fer el pas que el president del Parlament, Roger Torrent, va evitar unilateralment el proppassat 30 de gener desconvocant la sessió d’investidura pactada entre Junts per Catalunya, ERC i CUP.

Fou un pas en fals que encara avui no ha estat esmenat per la resistència infranquejable d’ERC a complir la paraula donada, obcecats com estan a no investir en cap cas Carles Puigdemont encobrint el seu sectarisme amb la recerca de la complicitat de Comuns i PSC per a restablir un govern autonòmic sense cap estratègia creïble que suposi eixamplar la base social de l’independentisme. Sabent que Esquerra no en farà cas m’he adherit a aqueix manifest amb l’esperança que contribueixi a mig termini a bastir la unitat independentista a partir d’una confluència estratègica:

“Som en un moment molt crític de la nostra història. La Transició s’ha despullat de la seva façana democràtica i el franquisme ha tornat a emergir amb la clara voluntat d’esborrar definitivament els avenços socials d’aquestes darreres dècades i acabar amb la dissidència catalana. En aquestes circumstàncies, i veient que els ponts de diàleg han quedat definitivament tallats per qui creu que pot imposar-se amb la raó de la força i la repressió, és arribada l’hora greu de la dignitat democràtica.

El Molt Honorable Carles Puigdemont és el president escollit pel Parlament de Catalunya el 2015 i destituït il·legalment amb matusseres maniobres polítiques i jurídiques. La suspensió de l’autogovern va abocar-nos a unes eleccions il·legítimes en què, malgrat les condicions adverses, el poble de Catalunya va apostar per tornar-lo a investir. De nou, maniobres polítiques i jurídiques esbiaixades, pròpies d’un estat sense separació de poders, de caràcter autoritari, van condicionar, amb l’amenaça i la coacció, els representants del Parlament elegit.

El seu exili, el paper simbòlic que els seus perseguidors li han atorgat, han fet del president Puigdemont una figura de referència internacional, que esdevé, cara al món, un exemple de dignitat i coherència. Ningú no pot dubtar que és un home de profundes conviccions republicanes que, durant el seu mandat, ha assumit amb coratge els valors i principis de democràcia i progrés. És l’únic polític en actiu que, fet i fet, ha declarat la República. Personalment, ha expressat una gran sintonia amb formacions i personalitats de diversos espais de l’esquerra política i de la base cívica. La força dels fets el converteix avui en el gran actiu d’un republicanisme que va més enllà de la forma de govern i que s’avé amb la filosofia del país.

És per tot això que des del món republicà, d’esquerres, social i sindical, considerem que el Parlament de Catalunya ha de proposar la seva investidura, i convidem totes les formacions polítiques democràtiques i republicanes a fer possible la seva continuïtat en qualitat de president de la màxima institució política dels catalans.”

Post Scriptum, 3 d’abril del 2018.

Avui, Vilaweb ha publicat íntegrament els sis-cents signants del manifest de suport a la investidura de Carles Puigdemont provinents d’arreu dels Països Catalans.

Post Scriptum, 15 d’octubre del 2019.

Un dels efectes de la sentència del Tribunal Supremo d’ahir condemnant els membres del Govern i els líders d’Òmnium i l’ANC és que en decaure l’acusació de rebel·lió el president Puigdemont ha estat restablert en la plenitud dels seus drets com a diputat al Parlament de Catalunya malgrat que l’espanyola justícia hagi demanat una tercera euro-ordre en contra seva. Això obre la possibilitat que pugui ésser restablert en les seves funcions de president de la Generalitat. Dissortadament el veto d’ERC impedeix el sol fet de plantejar-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!