4 de novembre del 2018: referèndum d’autodeterminació de Nova Caledònia

La Col·lectivitat Territorial de Nova Caledònia ha aprovat per 38 vots contra 14 convocar pel 4 de novembre vinent el referèndum d’autodeterminació previst en els acords de Matignon d’ara fa trenta anys. Els termes concrets de la pregunta s’han d’acordar amb el govern francès el 27 d’aqueix mes.

Certament, es tracta d’un cas clar de descolonització, qualitativament diferent a la situació d’Escòcia o Catalunya, però el fet que la República francesa, un estat integrista que s’autoproclama indivisible (com el Regne d’Espanya, la Federació Russa o la República Popular Xina) l’hagi d’acceptar contribueix a la globalització del dret dels pobles a l’autodeterminació com a via per a la resolució dels conflictes.

A la Catalunya Nord és on més atentament viuran aqueix procés d’interès per a tota la nostra comunitat nacional.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *