El conflicte entre Israel i Iran

Enguany pot ésser clau en el conflicte que enfronta des del 1979 la República Islàmica de l’Iran i Israel. El règim xiïta enceta l’any fent front a una revolta interna i exhibint la màxima expansió externa.

Iran intervé decisivament en suport dels règims de Síria i Iraq, el Líban és el seu protectorat de facto i instrumentalitza la revolta dels Houtis al Iemen contra Aràbia Saudí. I, sobretot, és el principal aliat de les diverses fraccions palestines que pugnen per destruir Israel. Però, com assenyala avui Hagay Sobol al seu bloc a The Times of Israel: “Le corridor chiite de Téhéran à la Méditerrannée sera-t-il le Vietnam de l’Iran ?”.

Israel, per la seva part, afirma no tenir interessos estratègics contraposats als de l’Iran segons el ministre Yuval Steinitz en declaracions d’abans d’ahir a l’edició en persa de The Times of Israel. Es tracta d’una obcecació irracional d’arrel teocràtica la que impulsa el règim dels aiatol·là a cercar follament el conflicte directe amb l’estat hebreu. Hores d’ara, els seus mercenaris estan en disposició d’atacar Israel des de Gaza, el Líban, Síria i fins i tot Cisjordània. La guerra, doncs, pot ser imminent i el moment d’iniciar-la està en mans de l’Iran, (llevat que Israel prengui l’ofensiva i comenci una acció militar preventiva a gran escala en múltiples fronts).

Per seguir els esdeveniments, recomano el digital israelià Debka, especialitzat en assumptes estratègics i el diari L’Orient-Le Jour de Beirut, un dels més plurals i rigorosos del món àrab.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *