El conflicte entre Israel i Iran

Enguany pot ésser clau en el conflicte que enfronta des del 1979 la República Islàmica de l’Iran i Israel. El règim xiïta enceta l’any fent front a una revolta interna i exhibint la màxima expansió externa.

Iran intervé decisivament en suport dels règims de Síria i Iraq, el Líban és el seu protectorat de facto i instrumentalitza la revolta dels Houtis al Iemen contra Aràbia Saudí. I, sobretot, és el principal aliat de les diverses fraccions palestines que pugnen per destruir Israel. Però, com assenyala avui Hagay Sobol al seu bloc a The Times of Israel: “Le corridor chiite de Téhéran à la Méditerrannée sera-t-il le Vietnam de l’Iran ?”.

Israel, per la seva part, afirma no tenir interessos estratègics contraposats als de l’Iran segons el ministre Yuval Steinitz en declaracions d’abans d’ahir a l’edició en persa de The Times of Israel. Es tracta d’una obcecació irracional d’arrel teocràtica la que impulsa el règim dels aiatol·là a cercar follament el conflicte directe amb l’estat hebreu. Hores d’ara, els seus mercenaris estan en disposició d’atacar Israel des de Gaza, el Líban, Síria i fins i tot Cisjordània. La guerra, doncs, pot ser imminent i el moment d’iniciar-la està en mans de l’Iran, (llevat que Israel prengui l’ofensiva i comenci una acció militar preventiva a gran escala en múltiples fronts).

Post Scriptum, 11 de febrer del 2018.

El proppassat 7 d’aqueix mes, l’International Crisis Group publicava el report número 182 titulat “Israel, Hizbollah and Iran: preventing another war in Syria” que ha resultat premonitori ja que ahir Iran va enviar un drone sobre Israel que va desencadenar com a resposta dos successius atacs aeris israelians que han delmat les infraestructures militars iranianes en terra síria. Les parts implicades consideren el dia d’ahir com la data d’inici de l’anunciada guerra directa entre Iran i Israel, com explica avui l’analista de The Times of Israel Judah Ari Gross.

Post Scriptum, 4 de març del 2018.

L’analista israelià Ron Yishai publicà ahir a Ynet News aqueix article analitzant la crucial vista de Benyamin Netanyhau a Donald Trump: “Danger in the north: Netanyahu must push Trump to act“, (versió en francès de Jewish Forum).

Post Scriptum, 15 d’abril del 2018.

L’atac aeri dels EUA, Anglaterra i França contra Síria és militarment limitat i ineficaç cara a l’objectiu pretès de dissuadir el règim (i Iran) d’emprar armes químiques, com analitza des del punt de vista israelià Ron Ben Yshai en aqueixa primera valoració publicada avui en castellà per Hatzad Hasheni i titulada: “Tras el ataque 13/4, Assad puede respirar con tranquilidad”. Les línies vermelles d’Israel i dels occidentals són diferents, com escriu avui Freddy Eytan al CAPE de Jerusalem.

Post Scriptum, 17 d’abril del 2018.

Segons opina Ehud Eilam avui al Jerusalem Post, “Israel increasing involvement in Syria: risks and opportunities”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *