VARIACIONS

El món segons Pep Montes

8 de novembre de 2008
Sense categoria
5 comentaris

Economia per a tothom

Dijous passat vaig assistir a la presentació de Les catedrals del cotó, tercer lliurament de la sèrie de cinc llibres que Francesc Cabana està elaborant per explicar de forma gairebé novel·lada la història econòmica de Catalunya entre mitjans del segle XIX i mitjans del XX. La sèrie s’anomena Cent anys que van transformar Catalunya, i el seu editor, Isidor Cònsul, l’ha enquadrada en un pressumpte nou gènere que ell ha batejat com a docu-ficció i que compara amb Els diaris de Pascal, un projecte de mal resultat televisiu amb la sèrie que es va emetre a TV3 però interessant com a proposta literària.

La petita sala del pis superior de la llibreria Proa Espais es va quedar més petita del que en realitat és amb la quarantena de persones que van assistir a l’acte. Es respirava adhesió incondicional a l’autor entre els assistents, i la unanimitat era prèvia a tot discurs, de manera que els elogis formulats en el parlament de benviguda d’Isidor Cònsul i els de la presentació que va fer Francesc-Marc Àlvaro comptaven amb un terreny adobat per l’amistat i l’admiració. Cònsul va qualificar Cabana de savi i va afirmar que sobre economia ho sap tot. Àlvaro va insistir en la seva qualitat de savi i hi va afegir la de l’honestedat. L’opinador de La Vanguardia va fer un treball certament periodístic en la seva presentació, perquè va desgranar els continguts de l’obra enumerant i explicant les virtuts que, segons ell, atresora el llibre. El qui no tingués notícia previa del treball de Cabana, ben segur que en va sortir informat. Però m’atreviria a dir que a la sala tothom tenia notícia previa de l’obra i de l’autor, de manera que tot plegat fou un exercici de reafirmació.

Els cinc volums amb què comptarà la sèrie són El cabaler de Cerdanya (1844-1875), ja publicat, Les catedrals del cotó (1876-1905) de què parlo aquí, Por i diners (1906-1923), Del foc a les brases (1924-1938) i Els anys de l’estraperlo (1939-1954) que, tot i ser el darrer llibre en l’aspecte cronològic dels fets que narra, fou el primer a ser publicat.

Àlvaro va demanar a Cabana, d’entrada, que es plantegés afegir un nou llibre a la sèrie per narrar els fets econòmics del país entre 1954 i l’actualitat, bo i assumint el risc que molta gent actualment ben activa en sortís esquitxada o mal parada. Cabana no va pas defugir el repte i va dir en el seu parlament final que assumiria aquesta feina de bon grat, amb el permís de l’editor.

El cas és que el treball de cabana amb aquest seguit de llibres té un interès essencialment divulgatiu. Tal com ell va afirmar, té la pretensió d’explicar de forma directa i planera, sense tecnicismes ni grans elaboracions teòriques, allò que sap. I si bé l’afirmació de Cònsul dient que Cabana ho sap tot és potser una mica excessiva, val a dir que ens costaria trobar al país algú que en sapigués més que ell, d’història econòmica.

Ara que corren temps de crisi, no és pas un exercici banal intentar entendre els origens econòmics de la conjuntura que vivim, i fer-ho a peu pla, defugint argots d’economista, resulta atractiu. Cabana va dir que li fa una especial il·lusió aconseguir que bona part de les coses que sap o ha descobert després de quaranta anys de cremar-se les celles llegint, estudiant i buidant arxius d’arreu de Catalunya, arribi al comú dels lectors.

Certament, si el seu llibre transmet la seva habitual bonhomia, la seva insuperable amabilitat i aquesta modèstia tan sincera com injustificada (quan m’hi vaig acostar per saludar-lo em va dir, “no calia, home, no calia”), té més de la meitat de la feina feta de bell antuvi. Llegir-lo serà, ben segur, un plaer.

Per cert, no es va estar de recordar que actualment dedica bona part del seu temps a l’Ateneu Barcelonès, i va fer una seriosa recomanació a tots els assistents per tal que se’n facin socis. Va anunciar, de fet, que algun dels personatges dels llibres de la sèrie que ara es preparen es farà, inel·luctablement, soci de l’Ateneu. I doncs, ja ho sabeu.

  1. Una iniciativa molt interessant: no és possible entendre el present sense conèixer el passat.
    I ara la pregunta: ¿saps si està previst editar aquesta col·lecció en format “butxaca”?
    Salutacions.
    Reyes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!