VARIACIONS

El món segons Pep Montes

7 de desembre de 2006
Sense categoria
0 comentaris

Drets humans a Oaxaca

El llarg i intens conflicte que es viu a Oaxaca (Mèxic), al qual ja em vaig referir en una notació anterior, i que es va iniciar com una protesta per demanar augment de sous per als mestres del territori, ha arribat a una situació realment greu. Els col·lectius que des de fa anys donen suport a la rebel·lió zapatista des d’innombrables ciutats d’arreu del món, s’han dedicat fins al moment a informar del conflicte des de l’òptica dels sectors revoltats. No és que la seva versió dels fets sigui diferent a la que ens mostren les informacions oficials o els mitjans de comunicació de massa; és que és radicalment oposada. Senzillament, no té res a veure.

Cada dia, sense excepció, arriben a través d’internet cròniques detallades sobre el conflicte, i s’hi expliquen fets d’extrema gravetat que són sistemàticament ignorats per tots els corresponsals dels mitjans de comunicació internacionals. La impressió que es pot obtenir a través dels mitjans és que els revoltats constitueixen una àmplia constel·lació de grups gairebé guerrillers, desorganitzats, fins i tot oposats entre ells i que converteixen la violència en el seu principal instrument de pressió. Així mateix, en ridiculitzen els posicionaments ideològics i menyspreuen sistemàticament els seus comunicats i versions dels fets. Una de les falàcies més destacables és la identificació entre les organitzacions revoltades i la posició antidemocràtica i populista de López Obrador. El candidat pel PRD a les recents eleccions, en la seva voluntat d’erigir-se com a president autèntic malgrat haver estat desautoritzat pel sistema electoral mexicà, ha intentat, efectivament, aproximacions amb les organitzacions en lluita a Oaxaca. Però la seva figura, en termes generals, mereix entre ells el mateix crèdit que pugui tenir el president electe, Felipe Calderón. És a dir: zero.

No puc pas validar les informacions que m’arriben perquè no tinc prou coneixement de causa sobre la situació, però em sembla evident que, més que manca d’informació, patim desinformació sobre aquest conflicte. I del que sí estic segur (les persones que conec entre les organitzacions catalanes que fan costat a aquest moviment em mereixen tot el crèdit) és que a Mèxic, en aquesta i altres qüestions, es produeixen violacions periòdiques i greus dels drets humans.

Ara mateix s’està organitzant una comissió internacional que intentarà visitar el país centreamericà per verificar la situació dels drets humans en relació al conflicte d’Oaxaca. Intenten repetir una existosa operació que ja van desenvolupar a finals dels 90 en relació al conflicte de Chiapas. La Comissió Civil Internacional d’Observació pels Drets Humans, informa públicament de totes i cadascuna de les passes que realitzen amb un nivell de detall realment extraordinari. El seu web de referència n’és un bon exemple; visiteu-lo i treieu les vostres pròpies conclusions.

De moment, estan buscant suports per al seu nou projecte i, per fer-ho, entre d’altes coses, estan difonent el manifest que reprodueixo aquí mateix. Per als que hi estigueu interessats, ja sigui a títol informatiu, ja sigui per adherir-se al manifest, us facilito les dades de contacte: Comissió Civil Internacional d’Observació pels Drets Humans. Carrer de la Cera, 1 bis, 08001 Barcelona. Tel. 34-93-5113966. Fax. 34-93-3290858. email: cciodh@pangea.org – web: http://cciodh.pangea.org

MANIFEST V COMISSIÓ CIVIL INTERNACIONAL D’OBSERVACIÓ PELS DRETS HUMANS PELS SUCCESSOS D’OAXACA

A la societat civil mexicana
A la societat civil internacional
A govern mexicà
Als mitjans de comunicació
A la APPO

Al febrer.de 1998 i arran de la matança de Acteal executada tres mesos abans, la societat civil internacional va reaccionar amb diverses mobilitzacions per a mostrar el seu repudi a la massacre realitzada contra els indígenes rebels de Chiapas i per a buscar camins cap a una solució pacífica del conflicte.

Més de 500 persones i organitzacions dels cinc continents van avalar la creació d’una Comissió Civil Internacional d’Observació pels Drets Humans (CCIODH) que va viatjar a Chiapas en aquestes dates.

Al novembre de 1999, una segona comissió va realitzar una nova visita d’observació per a avaluar la situació en aquest moment, i comparar-la amb les observacions i recomanacions de l’anteriors.

Al febrer de 2003 es va produir la tercera visita de la CCIODH. Després del triomf en les urnes del nou govern, el seu objectiu va ser verificar la possibilitat d’una solució justa al conflicte amb l’aprovació de la Llei Indígena. Aquesta possibilitat va quedar frustrada després de la negativa del EZLN i del CNI a donar el seu suport a la reforma constitucional aprovada en 2001 per considerar que incomplia els acords de San Andrés.

En els mesos de maig i juny de 2006, es va realitzar la IV visita de la CCIODH. Després dels successos ocorreguts a San Salvador Atenco i Texcoco els dies 3 i 4 de maig del present any amb el resultat de dues persones mortes, diverses greument ferides, prop de 300 detinguts i cinc persones estrangeres expulsades en un operatiu en el qual van participar més de 2000 policies, es van presentar greus denúncies d’abusos sexuals, violacions, maltractaments, vexacions i tortures que van atemptar greument als drets fonamentals de les persones.

Com resultats d’aquestes quatre comissions, es van realitzar els respectius informes que van ser lliurats a tots els interlocutors de la Comissió a Mèxic, a totes les organitzacions i persones que els van avalar i a les institucions internacionals (Parlament Europeu, Parlaments Nacionals, Parlament Centroamericà, a l’Oficina de l’Alta Comissionada per als DDHH de l’ONU, etc).

Des de maig del present any, va esclatar en l’estat de Oaxaca un conflicte magisterial en demanda de millores salarials per als mestres de la regió. Després de la repressió del 14 de juny per part del govern estatal, el moviment gremial va derivar en un ampli moviment popular que exigeix des de fa mig any la destitució del Governador Ulisses Ruíz Ortíz del PRI. Aquests mesos el conflicte es va anar aguditzant fins que la intervenció de la policia federal va desallotjar els campaments i plantons de la APPO (Assemblea Popular dels Pobles de Oaxaca). Al llarg d’aquests mesos han estat assassinats almenys 17 persones, han estat detingudes centenars, s’han denunciat desenes de persones desaparegudes. Organitzacions de drets humans han documentat les tortures, maltractaments i amenaces a les quals han estat sotmesos els presos, així com els abusos i la persecució dels grups policíacs i paramilitars. Molta ha estat la mobilització nacional i internacional en la denúncia d’aquests fets i molt greu la preocupació per atendre aquestes denúncies per a buscar una solució dialogada al conflicte.

Per tot l’anterior sol·licitem a la societat civil mexicana així com al govern federal i estatal, a les organitzacions i a les ongs afectades per aquests fets, que ens atorguin la mateixa confiança que ens van concedir en les quatre ocasions anteriors, que ens rebin i, ens donin la seva paraula, i ens permetin realitzar lliure i responsablement el nostre treball.

També sol·licitem a totes les organitzacions que ens van avalar llavors que ho facin de nou per a observar, reflexionar i diagnosticar la situació dels drets humans a conseqüència del conflicte.

Per tot això, els sotasignats donem suport aquest manifest perquè sigui lliurat als mitjans de comunicació, al govern mexicà i a les instàncies internacionals així com a la societat civil. La CCIODH viatjarà a Mèxic des del 16 de desembre en un primer grup per a preparar i organitzar la visita que continuarà mitjançant un segon
>grup que arribarà el dia 7 de gener de 2007 fins al dia 20 del mateix mes per a realitzar les entrevistes amb els actors del conflicte i, a continuació, lliurar el seu informe a les instàncies, institucions i organitzacions, tal com es va procedir en les quatre visites anteriors.

Barcelona 7 de desembre de 2006.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!