Llibres (CXCII)

“Les catalans ont tout pour étonner le monde”, Joan Villanove, (Éditions El Far, 2017).

Aqueix escriptor rossellonès nascut a Nefiac el 1939 acaba de publicar un assaig sobre la història, l’economia i l’avenir dels nord catalans, però aplicable a tota la comunitat nacional, amb un títol prometedor que estimula la confiança en les nostres pròpies potencialitats com a poble, ara sotmeses a la dominació política i l’espoliació econòmics dels estats ocupants espanyol i francès.

L’autor se centra en la crítica al jacobinisme imperant arran de la REvolució francesa: “Toujours victime de sa vision, l’Etat Français affirmait que son but ultime est l’égalité, en fait ce sera l’uniformité. Or, l’uniformité est pauvreté et paralyse” (pàgina 34). “La France est devenue -ou continue à être- une société de privilégiés régnant avec une magificence ostentatoire et sans vergogne ! Mais ruineuse por le peuple” (pagina 35).

Contraposa aqueixa realitat emmascarada encara pel mite de “la grandeur de la France” a la tradició jurídica i política catalana anterior a l’annexió francesa que arranca precisament en aqueixes contrades del nord, amb les assamblees de pau i treva de Toluges al 1065, amb l’equitat, la costum i l’equilibri entre poders com a principis inspiradors d’una mentalitat, una forma de vida i unes institucions obertes i no dogmàtiques.

Les conclusions són massa curtes ateses les expectatives que desperta el títol del llibre: resumidament aposten per una aproximació dels nord actalans al motor multidimensional que és Barcelona i que es pot veure potenciat en cas d’independència. La realitat socio-econòmica del departament dels Pirimeus Orientals és que figura entre els més empobrits de França, a la perifèria de tots els plans estatals llevat dels interfronterers. Villanove fa notar que malgrat les adversitats hi ha milers d’emprenedors locals amb pocs mitjans i molt creativitat que són el principal capital del país si hom encerta a relligar qualitat i catalanitat. En resum, aqueix assaig estimulant és una mostra més de la renaixença que s’està covant a la Catalunya Nord cada cop més conscient de la fallida de l’estat centralitzat francès.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *