Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

10 de novembre de 2017
0 comentaris

Candidatura unitària Primer d’octubre

Aqueixa és la declaració del grup de persones que promou un candidatura unitària independentista amb el nom i l’esperit del Primer d’octubre que avui s’ha presentat públicament a Barcelona:

“Les eleccions imposades pel govern espanyol el 21-D són una oportunitat per derrotar una altra vegada l’unionisme, com ja va passar recentment l’1 d’octubre i també el 27 de setembre del 2015. Són una tria decisiva entre democràcia i imposició, entre partits sobiranistes i partits destructors de l’autogovern de Catalunya.

El 80 per cent de la societat catalana sempre ha volgut resoldre aquest conflicte mitjançant les urnes. El sobiranisme, amb tots els seus múltiples matisos polítics, ha abanderat aquest moviment amb radicalitat democràtica gràcies a la mobilització pacífica popular. Al davant ha tingut sempre un adversari poc democràtic, trampós i fins i tot violent, còmplice de fiscals que fabriquen delictes i de jutges que violen els drets humans empresonant líders cívics i polítics innocents elegits democràticament.

La persecució judicial i el linxament personal instigat pel nacionalisme espanyol ens explica què passarà si el 21-D no guanya el bloc sobiranista. Només cal veure com s’ha comportat el govern espanyol, i els partits que li donen suport. Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, el Govern legítim i els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament són avui perseguits per les idees polítiques sobiranistes que defensen i no pas per pertànyer a un partit o un altre.

Demanem afrontar aquest moment decisiu de la nostra història bastint un front electoral sobiranista ampli, que vagi més enllà d’una coalició de partits, amb una llista cívica unitària i transversal, que inclogui tots els sectors que volen enfrontar-se al bloc del 155 i de la repressió. Demanem reforçar la unitat d’acció més enllà d’unes sigles i defensar entre tots la democràcia davant el cop d’estat unionista. Tots els que l’1O vam defensar les urnes contra el segrest i la violència policial hauríem de donar suport a aquesta aliança per la democràcia.

Els sobiranistes hem d’anar plegats per recuperar la llibertat. És per això que un grup de persones, provinents d’espais ideològics diversos, ens hem posat a treballar perquè aquesta aliança sigui possible. El 21D no hi ha un altre pla que guanyar, guanyar i guanyar.

Suma’t a aquesta llista i signa per una candidatura unitària i transversal per aconseguir la fi de l’ocupació, la llibertat dels presos polítics i la República.”

Post Scriptum, 12 de novembre del 2017.

Aqueix cap de setmana s’han oficialitzat les candidatures de la CUP i ERC, no hi haurà doncs una única llista independentista sinó tres, però la tercera si l’encapçala Carles Puigdemont pot ser la més integradora i innovadora capaç de donar resposta als interrogants que planteja encertadament Vicent Partal a l’editorial de fa sis dies: “Companys de cel·la però no de llista“.

El manifest que promou la llista unitària 1 d’octubre per aplegar un nombre de signants suficient per bastir una agrupació d’electors és aqueix:

DEMOCRÀCIA I DIGNITAT

El grup de persones signants, provinents d’espais ideològics diversos, davant la convocatòria per part del Govern espanyol d’unes eleccions autonòmiques a Catalunya, el proper dia 21 de desembre,

CONSTATEM

El dia 27 d’octubre i després de més de set anys de procés cap a la independència nacional, el Parlament de Catalunya, en aplicació del resultat del referèndum d’autodeterminació celebrat el dia 1 del mateix mes, va aprovar la constitució de la República Catalana com a estat independent.

L’Estat espanyol s’ha negat, sistemàticament, a acceptar la resolució democràtica del conflicte, fins al punt que ha intervingut de forma repressiva per evitar que el poble català s’expressi democràticament. L’1 d’octubre, prop de 2,3 milions de ciutadans (un 43%) van exercir el seu dret de vot. Molts altres no van poder fer-ho per la repressió policial.

Ara mateix, amb l’aplicació desmesurada i clarament il·legal de l’article 155 de la Constitució espanyola, les llibertats individuals i col·lectives estan retallades a Catalunya. L’amenaça d’una intervenció encara més dura de les forces policials i d’una purga política a l’administració de la Generalitat van fer que el President Puigdemont i el seu govern prenguessin la decisió d’un canvi d’estratègia que, en un primer moment, ha desorientat molta gent.

En unes condicions de vulneració de les regles democràtiques bàsiques, sembla molt difícil poder celebrar unes eleccions amb el mínim de garanties per als qui vulguin proposar un projecte polític de futur que qüestioni la Constitució vigent.

L’Assemblea va ser creada amb dos grans objectius: la construcció d’una majoria sòlida favorable a la independència que s’expressés democràticament i el reconeixement internacional del nou Estat. El passat 1 d’octubre, la intervenció de les forces policials va impedir demostrar l’existència d’aquesta àmplia majoria, però va posar el cas català en l’agenda política europea i mundial.

MANIFESTEM

El nostre suport al President legítim de la Generalitat i al seu govern, en la seva decisió de posar per davant la seguretat de les persones i el manteniment de les institucions, encara que això representés un pas enrere en la construcció de la República catalana.

El nostre suport i compromís d’ajuda als presos polítics i als encausats judicials per raó del seu paper actiu a favor d’una causa democràtica justa com ho és la nostra.

El nostre rebuig total a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola com a via per solucionar la relació entre Catalunya i Espanya, enlloc de convocar i celebrar un referèndum acordat i vinculant, que era -i és- la via acceptada per la gran majoria dels ciutadans catalans.

La nostra crida a la comunitat internacional, i especialment als estats integrants de la Unió Europea, perquè intervingui en la solució del cas català, un dels grans temes que s’han de resoldre de forma satisfactòria si no es vol perjudicar seriosament la construcció del projecte europeu en el futur immediat.

Els resultats electorals dels darrers anys i tots els estudis demoscòpics demostren que, a Catalunya, som una gran majoria que volem resoldre democràticament aquesta situació i, per tant,

PROPOSEM

La constitució d’una candidatura unitària de tot el sobiranisme que concorri a les eleccions del proper 21 de desembre amb un programa polític basat en els quatre punts següents:

Sobirania. Retirada de l’article 155, dels reforços policials destacats a Catalunya i reinstauració del Govern legítim de Catalunya.

Llibertat. Retorn dels presos polítics i tancament de les causes obertes contra tots i cadascun dels càrrecs electes i dels ciutadans encausats per aquest procés.

Procés Constituent. Inici del procés constituent l’endemà de la proclamació oficial dels resultats i celebració d’eleccions constituents en el termini més breu possible.

Solidaritat. Compromís inequívoc amb la cooperació internacional com a millor manera de contribuir a la pau, a l’equitat i a l’equilibri amb el planeta Terra.

Formar aquesta candidatura com una agrupació d’electors, per garantir el seu caràcter popular, transversal i instrumental. La candidatura hauria d’estar integrada, fonamentalment, pels presos polítics, els encausats a causa del procés d’independència i pels alcaldes de les principals poblacions del país.

El compromís de treballar junts amb la resta de formacions amb representació al nou Parlament contràries a l’aplicació de l’article 155, per assolir l’objectiu de constituir una República Catalana després de culminar el procés constituent i, mentrestant, si es donen les condicions polítiques suficients a les altres nacions sotmeses per l’Estat espanyol, per col·laborar en la constitució d’una República espanyola confederal, sobre la base d’Estats iguals i lliures.

Emplaçar l’Estat espanyol perquè manifesti ja des d’ara l’acceptació dels resultats i, en el cas d’una victòria de l’opció independentista, perquè es comprometi a participar en la taula de negociacions, amb arbitratge internacional, que permeti arribar a una separació d’estats de forma ordenada i en benefici mutu.

CRIDA

Al poble de Catalunya en general i, en particular, a les organitzacions polítiques, sindicals, socials i a les entitats de la societat catalana que comparteixin les propostes d’aquest manifest, per participar en la constitució d’UNA CANDIDATURA TRANSVERSAL DEL SOBIRANISME CATALÀ que concorri a les eleccions del 21 de desembre proper per defensar el programa exposat anteriorment i a formar, des d’ara mateix, els comitès locals de campanya d’aquesta candidatura.”

Jo m’he he adherit i espero que s’arribi al nombre de signants suficient i l’encapçali el president Carles Puigdemont.

Post Scriptum, 17 de novembre del 2017.

Avui, els promotors de la candidatura unitària han decidit no presentar-se finalment com a agrupació d’electors pel 21-D atès que ja hi havia tres candidatures independentistes consolidades i han fet una crida a votar-les. Personalment crec que la llista Junts per Catalunya és la més integradora de totes i la que recull atesa la seva composició l’esperit unitari dels promotors de l’agrupació 1 d’octubre.

Post Scriptum, 30 de maig del 2023.

La proposta de candidatura unitària independentista la formula ara Junts per Catalunya en vistes a les eleccions espanyoles del 23 de juliol vinent, encertadament, en contrast amb el bluf de front democràtic que promou el president Aragonès en nom d’ER. Un és per fer la independència, l’altra per reformar Espanya. El president Puigdemont ha rebutjat clarament la segona exercint el lideratge estratègic que li pertoca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!