Anotacions sobre l’obertura del Louvre d’Abu Dhabi

El politòleg francès Alexandre Kazerouni és entrevistat avui per Le Monde: “Le Louvre d’Abu Dhabi est un symbole du resserrement autoritaire des Emirats Arabes Unis” i, dissortadament, una mostra més del clientelisme de les elits culturals occidentals.

Especialment França, (un estat en fallida) s’avè a aqueix paper de meuca cultural disposada a oferir una pàtina de modernitat cosmopolita a les opulentes teocràcies islàmiques. El mateix president Emmanuel Macron ha assistit a l’acte d’inauguració i ha visitat la base militar que l’exèrcit francès té als Emirats Àrabs Units per fer de guàrdia pretoriana dels dèspotes del Golf presentat pel cronista de Le Monde com una demostració de la grandeur francesa.

El suplement de cultura de Le Figaro del proppassat dia 4 dedicat a lloar el nou museu era llefiscós pel missatge que llença Europa als totalitarismes emergents: no hi ha voluntat de promoure les societats obertes, ans al contrari, hom està disposat a interioritzar a Europa les societats tancades, musulmanes, concretament. Com va escriure l’intel·lectual jueu Arnold Lagémi fa uns anys, Europa ha assumit el paper de vigilant del museu.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *