El cop a l’Estat de Dret

L’associació Drets i el Col·lectiu Praga han fet públic aqueix manifest en pro de la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart al qual ens hi hem afegit els membres del del Col·lectiu Maspons i Anglasell i demanem a tots els juristes catalans que el signin:

“Els juristes sotasignants DENUNCIEM que l’empresonament dels presidents de l’ANC, senyor Jordi Sánchez i d’Òmnium, senyor Jordi Cuixart, no respon a criteris legals sinó a un ús ideològic del Dret que posa en evidència el trencament del principi de la separació de poders a l’Estat espanyol, l’ús partidista de la Fiscalia, la vulneració de drets fonamentals, la violació del dret al jutge predeterminat per la llei, i un abús del Dret.

En efecte, l’empresonament provisional dels presidents de l’ANC i d’Òmnium és conseqüència de la interlocutòria del Jutjat Central d’Instrucció número 3, que els investiga per un delicte de sedició. Respecte a aquesta resolució AFIRMEM:

Els fets que han donat lloc a aquesta imputació no poden constituir un delicte de sedició, d’acord amb el Codi Penal vigent, sinó un lliure exercici del dret de manifestació (vulneració art. 21 CE).

L’Audiència Nacional (i el seu Jutjat Central d’Instrucció) no és el Tribunal competent ni, per tant, el jutge predeterminat per la llei (vulneració art. 24. 2 CE), que hauria de ser un jutjat d’instrucció amb seu a Catalunya.

No s’han donat els supòsits que la LECrim i la jurisprudència constitucional exigeixen per dictar presó provisional (vulneració art. 17 CE). És patent en aquest punt la manca de motivació de la interl·locutòria: ni ha demostrat per què hi ha risc de fuga, ni com podrien els imputats haver materialitzat la destrucció de proves, ni com juga en aquest cas el risc de la reiteració delictiva quan són milers i milers de persones les que voluntàriament es mobilitzen.

En aquestes circumstàncies entenem que l’empresonament dels senyors Cuixart i Sánchez els converteix en PRESOS POLÍTICS i situa l’Estat espanyol al mateix nivell d’altres Estats que infringeixen drets fonamentals per motivacions polítiques, i que no respecten el principi de legalitat, cosa que els ha impedit d’entrar a la Unió Europea.

Tot això se suma i agreuja el seguit d’irregularitats anteriors i posteriors a la celebració del referèndum de l’1-O.

En conseqüència, com a juristes, EXIGIM el ple respecte dels drets del senyor Jordi Sánchez i del senyor Jordi Cuixart, la vulneració dels quals ens afecta a tots i posa en qüestió l’Estat de Dret, i en conseqüència, exigim el seu immediat alliberament.”

Post Scriptum, 10 de desembre del 2017.

Magnífic article dels professors de Dret Penal de la Universitat de València Antoni Llabrés i Javier Mira avui a Vilaweb: “Una rebel·lió judicial contra l’estat de dret”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *