Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

14 de juliol de 2017
0 comentaris

Aran, Catalunya i Espanya

Unitat d’Aran, partit col·ligat al PSOE, s’ha pronunciat avui contra la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya previst pel 1 d’octubre vinent. Malgrat el tractament respectuós a la identitat aranesa i el seu dret d’autodeterminació que les institucions catalanes atorguen a l’Aran l’espanyolisme aliat amb el localisme reaccionen contra el dret del poble català a la llibertat. Desconec si els partits que donen suport al procés sobiranista en curs estan en condicions de capgirar la correlació de forces actual.

Post Scriptum, 16 d’agost del 2017.

Avui s’ha fet públic mitjançant la seva inserció al Jornalet un manifest de personalitats araneses que reclamen la implicació de les institucions de la vall en l’organització del referèndum del 1-O:

En tot èster auè, 14 d’agost de 2017 amassats militants e simpatitzants de : CDA (Convergéncia Democratica Aranesa), Unitat d’Aran, ERC, CUP, Podem, en pòble de Les, es presents acòrden per unanimitat hèr públic eth següent manifest:

MANIFÈST DE LES

Aran ei un subjècte polític qu’a reconeishut per Lei eth dret a decidir (Disposicion Addicionau Prumèra dera Lei 1/2015, de 5 de hereuèr, deth regime especiau d’Aran).

Reconeishem e defensam no sonque eth nòste dret a decidir, senon tanben eth de toti es pòbles deth mon que le volguen exercir.

Observam damb preocupacion eth conflicte institucionau daurit arran dera convocatòria d’un referendum pera independéncia de Catalonha eth pròplèu 1 d’octobre de 2017.

Consideram que sonque exercint eth dret a vòt des ciutadans se pòt solucionar un conflicte d’aguesta naturalesa.

Lamentam era manca de volentat politica deth govèrn espanhòu entà facilitar era celebracion d’un referendum en març dera legalitat espanhòla.

Celebram era determinacion deth govèrn dera Generalitat d’impulsar ua naua legalitat entà hèr possible era votacion deth pròplèu 1 d’octobre.

Coma aranesi, mos sentim concernits políticamente en procès d’autodeterminacion deth pòble catalan.

Demanam damb tota fermetat as nòsti Alcaldes e representants Institucionaus d’Aran que daurisquen damb normalitat es colegis electoraus er 1 d’octobre entà permeté-mos, coma ciutadans de Catalonha, expresar librement eth nòste parèr sus eth futur de Catalonha.

Demanam as polítics e representants institucionaus de Catalonha que escoten damb valentia eth prononciament que hèsquen es aranesi e sapien aceptar es conseqüéncies que se’n deriven.

Convocam a toti es ciutadans/es d’Aran a ua session informativa sus eth Referéndum de Catalonha, qu’aurà lòc eth dia 30 d’agost en lòc e ora a determinar.

Signen eth present manifest: Emili Medan, Jaume Geli, Rafa Sanmartí, Àlex Moga, Paco Faure, Mireia Boya, Hug De la Rosa, Julian Fernández, Rafael Ferran i Joan Algadò.

Post Scriptum, 18 de setembre del 2017.

El govern aranès ha acordat no cedir locals per al referèndum de l’1 d’octubre vinent. El Govern de la Generalitat ha declarat reiteradament que es podrà votar a la Vall. Un desencontre significatiu que tindrà conseqüències probablement en un futur immediat.

Post Scriptum, 20 d’octubre del 2017.

Le Figaro, que segueix de prop i amb animadversió el procés independentista, titula avui aqueix reportatge del seu enviat especial a Catalunya: “Dans la Val d’Aran, ces Catalans qui veulent rester espagnols”, atiant el localisme contra la catalanitat prescindit de l’occitanisme en profit dels estats espanyol i francès.

Post Scriptum, 17 de juliol del 2022.

Ahir, a Vilaweb: “És la gota que fa vessar el got”: indignació pel tractament de l’aranès en la nova llei del català. Experts i personalitats del món educatiu, polític i de defensa de la llengua a la Vall d’Aran critiquen el fet que l’aranès no aparegui com a vehicular en la nova llei del català a l’escola”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!