Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

11 de juliol de 2017
0 comentaris

Amb Joan Anton Font

Joan Anton Font Monclús, amic i company de professió, el proppassat 4 d’aqueix mes ha respost públicament la carta que el Secretari d’Estat per a les Administracions Territorials ha adreçat a tots els secretaris i interventors en servei actiu a Catalunya en uns termes que comparteixo plenament.

El seu contingut reflecteix el capteniment del col·lectiu de secretaris, interventors i tresorers per la independència, integrats a l’ANC, tot i que aqueix cop no hem fet un comunicat conjunt com va esdevenir en resposta a la carta que poc abans del 9-N ens va adreçar la Delegada del Govern espanyol a Catalunya. Probablement l’haurem de fer en les setmanes a venir atès que els esdeveniments al si dels ajuntaments on prestem serveis així ho exigiran.

L’AMI i l’ANC han adoptat el seu escrit a l’hora de respondre al govern espanyol, fet que demostra la compatibilitat del seu plantejament jurídic amb les posicions de les entitats sobiranistes. Els partits espanyolistes, incapaços de rebatre’l han optat pel menysteniment o la desqualificació.

Joan Anton Font, amb lletrats com Pere Grau o Eusebi Campdepadrós entre d’altres, també ha estat el principal redactor de l’informe jurídic sobre les possibles conseqüències en l’àmbit penal per als funcionaris en el procés d’independència en curs, una qüestió de plena actualitat que preocupa als empleats públics atesa l’actitud intimidatòria que està adoptant el govern espanyol, capficat a no donar una resposta política sinó repressiva als legítims drets nacionals del poble català.

Finalment, hi ha un darrer aspecte distorsionador provocat pels partits que eludeixen les seves responsabilitats polítiques adduint que la seva prioritat és la protecció dels funcionaris, quan hauria de ser resoldre democràticament la situació de dominació i espoliació que l’ordre estatal vigent imposa a la ciutadania catalana. Allò que necessitem els empleats públics és respecte a les funcions que exercim no pas un fals paternalisme que no es correspon amb la realitat de la vida municipal.

Post Scriptum, 12 de juliol del 2017.

Abans d’ahir es va reunir la junta general del CSITAL de Catalunya i, per unanimitat va acordar emetre el següent comunicat:

COMUNICAT DEL CSITAL CATALUNYA EN RELACIÓ AMB L’ANUNCI PER LA CELEBRACIÓ D’UN REFERÈNDUM L’1 D’OCTUBRE DE 2017

El Consell de SITAL de Catalunya aglutina a un col·lectiu de funcionaris, amb un model professional homòleg al d’altres països de la Unió Europea, fortament compromesos amb els governs locals de Catalunya que duem a terme en totes les Corporacions locals les funcions públiques estructurals i necessàries de fe pública, assessorament legal, control intern de la gestió econòmico-financera, la comptabilitat i la recaptació.

La conducta professional dels SITAL es fonamenta en els valors i principis d’ètics del Codi Ètic dels secretaris, interventors i tresorers d’Administració local aprovat l’any 2005, que varen ser renovats per unanimitat per l’organització col·legial en l’Assemblea Congressual celebrada a Lleida l’any 2013 amb l’aprovació del Pla Director Professional dels Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Catalunya.

Davant de les manifestacions polítiques i les publicacions aparegudes en els mitjans de comunicació en relació a la celebració d’un referèndum l’1 d’octubre que han donat als SITAL un protagonisme que no ens correspon.

La Junta General del Consell de SITAL de Catalunya manifesta el següent:

L’actuació professional del SITAL de Catalunya es regeix pels principis ètics fonamentals i d’ètica professional del Codi Ètic professional dels SITAL que propugnen, entre d’altres, la defensa dels valors democràtics, de legalitat, de lleialtat i de neutralitat i d’imparcialitat política.
Els SITAL de Catalunya en l’exercici de les nostres funcions sempre respectem aquests principis i complim amb el principi de legalitat que té en el nostre Codi Ètic professional un enunciat clar que no admet interpretacions:

“El funcionariat d’Administració local amb habilitació de caràcter estatal ha d’actuar d’acord amb les lleis, els reglaments i les normes i instruccions que siguin aplicables al compliment dels seus deures i, en qualsevol cas, ha de romandre sempre fidel a l’esperit i al text de la Constitució Espanyola, a la normativa autonòmica i europea i als principis de conducta d’aquest Codi Ètic.”

A primer cop d’ull el contingut del comunicat pot semblar innocu ja que bàsicament es remet a normes jurídiques i ètiques aprovades amb anterioritat, però el fet que no faci cap referència a la carta del Secretari d’Estat per a les Administracions Territorials converteix en esbiaixat l’aparent neutralitat del pronunciament quan hauria d’haver fer referències a les greus incorreccions de fons i de forma que el representant del govern espanyol explicita al seu escrit.

El tractament mediàtic del comunicat CSITAL -induït conscientment o no- és d’adhesió incondicional a l’ordre constitucional espanyol, quan s’hauria de desprendre que la “fidelitat” professional ho és envers a tot l’ordenament jurídic, l’emanat del Parlament de Catalunya inclòs. Personalment, doncs, penso que la representació col·legial aqueix cop no ha estat a l’alçada del moment històric.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!