miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

tornem-hi amb els referents culturals

Avui que és divendres sant i a casa hem tornat a no cuinar carn, em rellegeixo l’apunt que vaig publicar poc temps després d’inaugurar aquest bloc, fa gairebé un any, mones, dejunis i referents culturals, i recordo que hi tinc un  comentari que encara no he contestat.. I inevitablement revisc la sensació del diumenge passat, quan passejava amb una neboda que portava palma i em vaig creuear uns coneguts molt agnostics… per cert, que la meva neboda no és batejada…(segueix)

Rellegeixo l’apunt i m’agrada, sento que el subscric tot sencer, fil per randa.  Dubto en el seu darrer tram, allà on dic: “ i  constato que és urgent reinventar i consensuar un marc d’interpretació que doni resposta i endreci aquest univers, sinó volem viure en un terreny relliscós que acabarà deixant les futures generacions sense referents propis i comuns. Aquest espai comú, aquesta plaça pública des d’on bastir el sentit de pertinença, necessita que ens esforcem a aclarir-nos tots plegats en què és què i què no és una altra cosa”.
Potser és impossible consensuar, en el context actual, criteris universals que satisfacin tothom, com escriu al seu comentari el meu company de feina Josep, potser és cert que no cal. Que el temps ho dirà. Però continuo pensant que cal aclarir, com a mínim, el discurs. Saber de què parlem.  Comparteixo molts criteris del seu comentari  sobre l’aportació positiva de la religiositat com a espiritualitat i la nefasta apropiació de la religió com a autoritat i poder, com a menllevador de la llibertat. Crec que tinc una certa prevenció, però, cap al que em sembla poca objectivitat amb les diferents religions, que en aquest sentit són totes igual de perilloses. La meva observació no anava tant pel lament d’algunes pèrdues, sinó per la necessitat d’aclarir si alguns costums molt arrelats poden perviure precisament un cop despullats del seu sentit religiós, i no és necessari esborrar-los del mapa per “culpa” del seu origen. Jo mateixa fa vint anys criticava les palmes. Em semblaven un element fals, superficial, d’una religiositat d’aparador. D’una religiositat fins i tot ostentosa. I ara les veig com un producte artesà que alimenta el calendari de referents festius populars…

Sigui com sigui, i tornant al tema dels referents culturals, la capacitat per acceptar que es pot anar a beneir la palma, veure la moixiganga o seguir un via crucis sense necessitat de tenir fortes conviccions religioses catòliques o fins i tot no tenint-ne cap és una capacitat de tolerància oposada al fonamentalisme religiós o cultural (també al fonamentalisme laïcista) . I és la mateixa tolerància que cal per acceptar que puc compartir la festa del xai musulmana sense professar aquella religió, i que portar mcador o no portar-ne no té perquè anar lligat a la creença religiosa. 

Seria la  mateixa obertura de ment que ha de permetre no considerar una ofensa servir carn a un catòlic en divendres sant, o servir alcohol i porc en un àpat on hi ha convidats musulmans, però al mateix temps considerar una riquesa respectar-ho.Tenir en compte la diversitat de creences, conviccions i costums  alhora de planificar àpats és important perquè és un signe que denota acolliment i inclusivitat. I no costa gaire oferir alternatives plurals. Però cal fer-ho sempre des d’un respecte obert i relatiu. Un respecte allunyat de qualsevol fonamentalisme sacralitzat.

En fi, no sé si l’intent d’actualitzar el “post” responent al comentari ha servit per aclarir-lo o per embolicar-lo. Ja m’ho fareu saber. En tot cas sí que puc dir és que, tal com hi comentava, els referents que formen part d’un circuit turístic o comercial tenen moltes més possibilitats de perviure, al marge del seu origen i de la reivenció que se’n pugui fer en futures generacions. No oblidem que en qualsevol manifestació cultural, quan li escrutem les entranyes, hi trobem vestigis ancestrals de creences ara ja molt llunyanes, reconvertides, reinventades, transformades…


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.