Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

12 de juny de 2017
0 comentaris

Navalny contra Putin

Aleksei Navalny, el líder del Partit del Progrés i capdavanter de l’oposició al règim autocràtic comandat per Vladimir Putin ha estat detingut avui amb centenars d’altres manifestants quan denunciaven la corrupció i l’autoritarisme de la Rússia post-soviètica. La notícia als mitjans catalans, com el diari Ara, passa relativament en segon pla quan d’altres d’europeus com el francès La Croix se’n fan ressò en portada/a>.

Navalny, agafa el relleu de Gary Kasparov i del màrtir de la causa democràtica Boris Nemtsov i, com els seus predecessors demostra coratge a l’hora d’enfrontar-se a un dèspota que té la impunitat d’Occident per controlar l’estat més gran del món encara que sigui al preu de suportar alhora els seus continuats atacs contra les societats obertes europees.

Post Scriptum, 28 de desembre del 2017.

Aleksei Navalny ha estat declarat inelegible per la justícia russa fins al 2028 en un acte arbitrari que cerca excloure qualsevol rival potencial de Vladimir Putin a la seva reelecció, una actitud criticada pels mitjans occidentals (per exemple aqueix article d’ahir del digital italià El Post “Perché Putin ha così tanta paura di Navalny“) i tractada amb complicitat per la premsa espanyola (per exemple El Mundo titula la notícia el proppassat 24 d’aqueixa manera: “El opositor Alexei Navalny desafía a Putin al tratar de imponer su candidatura a las presidenciales rusas”).

Post Scriptum, 2 de febrer del 2018.

Abans d’ahir Cnaan Liphshiz publicava a The Times of Israel aqueix article relatiu al candidat que, un cop inhabilitat Navalny, Grigory Yavlinsky pot ser el rival de Putin: “Le principal adversaire de Putin est un juif libéral”.

Post Scriptum, 12 de juny del 2018.

Finalment, Putin va guanyar les eleccions presidencials sense oposició i amb frau estructural consolidant l’autocràcia que fa un quart de segle domina l’aparell d’estat rus. Navalny ha optat per mantenir les mobilitzacions al carrer per denunciar la corrupció del clan Putin, que són durament reprimides per la policia i ignorades per Occident.

Post Scriptum, 27 d’agost del 2018.

Le Monde, un dels mitjans occidentals que més atentament segueix la situació russa, publica avui que Navalny ha estat novament condemnat a trenta dies de presó per tal de desarticular les noves mobilitzacions que preparava contra les reformes de les pensions que Putin està disposat a aplicar tot i que no les va incloure al seu programa electoral.

Post Scriptum, 15 de novembre del 2018.

El TEDH ha dictaminat avui que la justícia de la Federació Russa va condemnar reiteradament per motius polítics l’opositor Navalny per tal de descartar-lo de les convocatòries electorals.

Post Scriptum, 12 de setembre del 2019.

Segons informa avui Le Figaro, la policia del règim està detenint avui a les principals ciutats russes centenars de partidaris de Navalny. Tot un senyal de feblesa que sembla anunciar el col·lapse final de mandat de Putin, com ahir apuntava Emil Avdaliani en aqueix report titulat: “Russia Will Likely collapse from the Inside”, publicat als Perspective Papers, número 1.286, del BESA Center.

Post Scriptum, 22 d’agost del 2020.

Navalny ha estat enverinat i hospitalitzat a Alemanya en estat greu, segons informa avui Le Figaro, un dels diaris que més atentament segueix la repressió de Putin contra l’oposició russa.

Post Scriptum, 6 de febrer del 2021.

El setmanari francès L’Express publica avui un report panoràmic dels darrers esdeveniments del cas Navalny, ometent, però, les refeències als presos polítics catalans: “De l’empoisonnement à l’expulsion de diplomates européens, l’affaire Navalny en neuf dates.

Post Scriptum, 19 de febrer del 2021.

Emil Avdaliani publicà el proppassat 11 aqueix report al BESA Center, Alexei Navalny and Public Dissent in Russia: The massive protests staged in Russia by supporters of opposition leader Alexei Navalny pose a serious threat to the country’s political elite. The Kremlin has a problem on its hands no matter what it does. Whether Navalny is kept in prison or released, his movement will be strengthened, and it has the potential to fuse to broader public dissent over Russia’s long-term economic performance and government ineffectiveness.

Post Scriptum, 31 de març del 2021.

Segons publicà ahir Le Figaro, “Russie : décès d’un deuxième médecin de l’hôpital où avait été soigné l’opposant Alexeï Navalny“.

Post Scriptum, 17 d’abril del 2021.

Nou report de Jiri i Leni Valenta, abans d’ahir al BESA Center: Alexei Navalny: “Prepared to Lose Everything”.

Post Scriptum, 19 de setembre del 2021.

Putin fa avui unes eleccions a la seva mida després d’haver empresonat Navalny i silenciat tots els opositors, com assenyalà el proppassat 8 de setembre al BESA Center Jiri Valenta: Putin’s Anti-Navalny Law.

Post Scriptum, 20 d’octubre del 2021.

Aleksei Navalni, premi Sàkharov a la llibertat de consciència del Parlament Europe. L’opositor rus guanya el guardó a proposta del PP europeu i dels liberals.

Post Scriptum, 18 de febrer del 2022.

El règim de Putin és cada cop més totalitari a l’interior, perseguint els dissidents com Navalny (La Russie ajoute l’opposant Navalny au catalogue des «terroristes et extrémistes») i a l’exterior, amenaçant Ucraïna, en el fons el ressentiment rus cerca el conflicte amb Occident perquè no pot suportar el contrast amb les societats obertes. I sap aprofitar les febleses i iniquitats europees, com en el cas d’Amnistia Internacional, que ha negat donar suport a Navalny amb acusacions arbitàries mancades d’equitat, com va assenyalar Yevgenia Albats en un article al Moscow Times el 27 de febrer de l’any passat: “How Amnesty International Failed Alexei Navalny. Putin and his entourage will be forever grateful for Amnesty International’s decision to strip Navalny of his ‘prisoner of conscience status.’

Post Scriptum, 1 de maig del 2023.

Open Democracy ha transcit íntegrament el proppassat 17 d’abril l’al·legat final del col·laborador de Navalny, Vladimir Kara-Murza davant el tribunal que l’ha condemnat a 25 anys de presó: “Poignant final defence speech of jailed Russian opposition politician. Vladimir Kara-Murza gave this speech to a Russian court before receiving his 25-year sentence for ‘treason’ and other charges”.

Post Scriptum, 16 de febrer del 2024.

El portal Desk Russie publica íntegramet els textos d’Aleksei Navalny.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!