Sobre la Constitució d’Andorra

Avui s’escau el vint-i-quatrè aniversari de l’aprovació mitjançant referèndum de la Constitució d’Andorra, una fita en la tradició mil·lenària del dret català d’arrel consuetudinària que ha cristal·litzat en aqueix estat sobirà que ha escapat intel·ligentment a les pretensions assimilacionistes dels estas espanyols i francès, ambdós basats en principis jurídics formalistes i abstractes.

Josep Maria de Porcioles, (la dimensió del qual com a jurista depassa la d’alcalde franquista de Barcelona), va escriure fa molts anys: “És en la realitat del seu viure lliure, manifestat durant segles, que Andorra ha marcat el signe de la seva història inscrita en una pau excepcional, amb una permanent exaltació de l’home. A Andorra, no hi han regit mai els estatismes. Aquesta és la seva arrel i la seva força». Aqueixa frase està extreta del seu magnífic pròleg a l’edició facsímil del “Manual Digest de las valls neutras d’Andorra”, obra d’Antoni Fiter i Rosell l’any 1748, reeditada pel Consell General d’Andorra l’any 1987.

Hores d’ara, l’exemple viu de la viabilitat del dret públic català deslliurat d’imposicions foranes és el dret andorrà, ignorat deliberadament pels acadèmics i universitaris principatins que només tenen al cap el dret espanyol del qual emana l’autonòmic,l’únic al qual es refereixen quan tracten de manera subordinada les qüestions jurídiques nostrades.

La mentalitat andorrana no és avui la mateixa que l’existent al Principat de Catalunya tot i compartir la catalanitat com a identitat comuna a tots els territoris catalanoparlants, els segles d’independència han preservat el sistema jurídic autòcton, columna vertebral de la idiosincràsia del poble andorrà, testimoni viu de la originalitat del dret pirinenc, que contrasta amb la divergent evolució dels territoris incorporats als estats espanyol i francès, basats en ordenaments jurídics aliens a la mentalitat catalana originària a la qual han acabat transformant a semblança seva.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *