Reinterpretant el carlisme navarrès

Arran de la polèmica desfermada a Navarra sobre la naturalesa i la trajectòria del carlisme navarrès, basc en general, he anat aplegant un seguit d’articles publicats a la premsa que enllaço tot seguit per l’interès que poden tenir per a la reinterpretació del carlisme català.

M’ha sorprès l’èxit -relatiu- del relat novel·lat de Mikel Azurmendi “En el requeté de Olite”, on aqueix antropòleg legitima l’aixecament carlí donant suport al cop d’estat contra la República del 18 de juliol del 1936 a Navarra.

Sense caure en el negacionisme de la responsabilitat carlina en la guerra del 1936-1939 i la dictadura posterior trobo especialment interessant l’article que signa Fermín Azplikueta “Sobre boinas rojas y banderas de (muchos de) nuestros abuelos“, publicat a Notícias de Navarra el proppassat 30 de gener.

L’endemà, al mateix diari, s’hi va publicar l’article col·lectiu encapçalat per l’historiador Fernando Mikelarena (autor de l’exhaustiu treball, “Sin piedad. Limpieza política en Navarra 1936”, Editorial Pamiela, Iruña, 2015), titulat “El carlismo no tiene cura“.

També recomano la lectura de la perspectiva que aporta Javier Cubero de Vicente en el seu article “Consideraciones sobre el Museo del Carlismo”, publicat a Notícias de Navarra el proppassat 27 de febrer.

El ja esmentat Fernando Mikelarena hi torna al capdavant d’un grup de memebres de l’Ateneo Basilio Lacort amb l’article “Banalización, negación, tergiversación”, diversos autors, 9 de març, Notícias de Navarra.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *