Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

6 de juny de 2016
1 comentari

6 de juny del 1925: el complot del Garraf

El 6 de juny del 1925 eren detingut una colla de separatistes catalans quan estaven preparant l’atemptat als tunels del ferrocarril del Garraf per on havia de passar el rei Alfonso XIII, de la casa dels Borbons. El fet va tenir una gran repercussió popular per la goasadia del propòsit i per la personalitat dels patriotes determinats a perpetrar el magnicidi que pretenien havia de tenir efectes alliberadors pel poble català.

De tots els llibres escrits al voltant d’aqueix complot el que em sembla més encertat a l’hora de copsar la mentalitat i l’esperit dels impicats és el del enyorat Joan Crexell i Playà, (“El complot del Garraf”, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1988) que va tenir accés a memòries inèdites d’alguns dels participants que encara avui resten pendents d’edició.

Personalment, el que més m’ha interessat sempre és la trajectòria posterior de la majoria dels compromesos al complot, homes que tindrien en els anys a venir una participació a primera línia en els esdeveniments històrics posteriors. Francesc Ferrer Torrents és de tots ells el menys conegut i el que més m’interessa estudiar si en trobo la pista fins al seu exili mexicà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!