Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

20 de març de 2016
0 comentaris

Libres (CLXXVIII)

“Anarquistes i baixos fons. Poder i criminalitat a Catalunya (1931-1944)”, Federico Vázquez Osuna, L’Avenç, 2015, Barcelona.

Aqueix llibre rigorós i ben documentat apareix en un moment en el qual a Catalunya rebrota un neo-anarquisme, sindical i socio-polític, articulat al voltant de la CGT i la CUP fonamentalment que té poc a veure amb el moviment llibertari anterior a l’any 1939 tot i que se’n reivindica continuador.

Assitim a una recreació mítica de personatges i fets històrics sense una actitud crítica que comprengui el paper de la CNT i la FAI en els anys de la Generalitat republicana i en la guerra del 1936-1939. El pistolerisme patronal i la seva rèplica sindical dels anys 1919-1925 va crear una generació de militants llibertaris “sense gaire formació ideològica, però ambiciosos i exaltats, i amb unes grans ànsies de protagonisme i poder” com assenyala Federico Vázquez (pàgina 25) que, agrupats a  la FAI, van liderar la CNT a partir del 1931 adoptant una estratègia d’enfrontament total contra les auoritats republicanes.

Dissortadament, aqueixa hostilitat va anar acompanyada per l’adopció per part dels capitostos faistes d’una forma de vida basada en les actuacions delictives més en profit personal que de la CNT en nom de la qual actuaven.  A partir del 19 de juliol del 1936 el nucli dirigent de la CNT-FAI imposa el seu poder terrorista aprofitant la fallida de les institucions republicanes que  va “enfonsar la moral de la ciutadania i de les autoritats” (pàgina 95) i va ser determinant per la victòria franquista.

L’autor documenta els comportaments criminals del nucli de gàngsters que integren els grups d’acció llibertaris  i les seves connexions amb elements clau dels reaccionaris que cercaven l’enderrocament del règim republicà, fins i tot durant la guerra mateixa. El tractament que la historiografia dominant a les universitats catalanes ha atorgat al període republica s’ha centrat en els aspectes ideològics, bèllics i institucionals de les formacions polítiques i sindicals catalanes implicades en el conflicte hi ha obviat la perspectiva des de la qual analitza Vázquez Osuna el paper de la CNT-FAI.

Aqueix llibre és una lectura molt recomanable pels llibertaris d’avui dia si volen  saber de qui hom pot reclamar-se continuador.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!