Amb Manuel Forcano

El Col·lectiu Torre Regina de l’Aleixar animat pel bon amic i ferm patriota Anton Salvat, va organitzar ahir al vespre la presentació del darrer llibre de Manuel Forcano i Aparicio (Barcelona, 1968), erudit polifacètic, hebraista eminent, “Els jueus catalans“, que oportunament ja vaig ressenyar en aqueix bloc com una obra de lectura imprescindible pels catalans d’avui.

L’escenari de l’acte fou l’església parroquial dedicada a Sant Martí, un fet inhabitual atesa la llargament acreditada tradició catòlica de perseguir els jueus teoritzant i practicant l’antisemitisme religiós (que servirà de referent als altres totalitarismes -comunisme, nazisme, islamisme- que posteriorment han mirat d’exterminar el poble jueu al·legant diverses raons).

Segons va explicar Anton Salvat a les seves paraules introductòries dos rectors d’aqueixa parròquia, primer mossèn Josep Raventós Giralt i actualment el canonge i historiador Manuel Maria Fuentes Gasó, han contribuït a la celebració de la conferencia en aqueix recinte religiós.  Ambdós són homes de fe veritable que no reneguen pas, ans al contrari, sinó que reconeixen els orígens jueus del cristianisme sense sectarismes ni dogmes.

Una vuitantena de persones vam ser-hi presents, gaudint primerament de la lectura de dos poemes de Manuel Forcano a càrrec del rapsoda reusenc Salvador Maria Forès i posteriorment d’una llarga i magnífica dissertació de l’autor que va captar l’atenció del públic que va tenir la sort d’assistir a la xerrada, com sempre amena i rigorosa del conferenciant.

Gràcies a Hèctor López Bofill he conegut i fet amistat amb Manuel Forcano, amb el qual he coincidit en diversos actes de les associacions catalanes d’amistat amb Israel als darrers anys.  Ahir, un cop més, vaig tenir la satisfacció de compartir taula i sobretaula amb ell i una dotzena llarga dels organitzadors. Entre els quals hi era el jove Marc Llaurador Anglès (fill d’un company d’escola al Col·legi Sant Pau de Tarragona, també present a la xerrada) que és actualment lector de català a la Universitat Hebrea de Jerusalem. I, evidentment, no hi podia faltar l’entranyable amiga Mila Miró amb un grapat de selvatans. Tots plegats vam sopar opíparament al cafè de la Societat local, on s’hi menja un reputat conill a la cassola amb farigola  acompanyat d’unes gustoses pataques fregides amb merescuda anomenada a tota la comarca.

Vaig aprofitar per recomanar a Manuel Forcano dugues referències que pot afegir a la propera reedició d’aqueix llibre: una de positiva, l’article d’Antoni Rovira i Virgili “El dret dels jueus” i l’altra, aqueix cop negativa, de les obres publicades (avui introbables) per les Ediciones Antisectarias (Burgos, 1936-1939) del capellà franquista Joan Tusquets, una figura oblidada però cabdal a l’hora de propagar els propòsits genocides del nazisme alemany envers els jueus entre els feixistes espanyols i els seus còmplices catalans.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *