Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

21 de juliol de 2015
0 comentaris

Una jornada particular a Chambon sur Lignon

Estiuejant en terres occitanes avui he fet una escapada fins a la població de Chambon sur Lignon, al Département d’Haute Loire, per tenir una xerrada amb l’historiador local Gérard Bollon que tant ha contribuït a fer realitat el llibre biogràfic sobre Lluís Gausachs, el jove exiliat català que hi trobà refugi i acollida l’any 1943.

Plegats hem visitat la Maison des Roches, la residencia per a estudiants que el pastor protestant André Trocmé  i la comunitat dels seus feligresos van bastir als afores del poble per acollir-hi joves jueus i republicans catalans i espanyols a recer dels col·laboracionistes francesos. El 29 de juny, però, la Gestapo alemanya assaltà de matinada el casalot enxampant gairebé una trentena dels joves residents. Una placa col·locada en el mur exterior de la casa per Antonio Plazas, un dels supervivents, deixa testimoni de la tragedia que s’hi visqué aquella infausta jornada.

Lluís Gausachs fou alliberat pels nazis gràcies al fet, acreditat pels mateixos soldats alemanys del destacament de Chambon, d’haver Salvat d’ofegar-se a un caporal convalescent en el baleari prop del llac en caure desmaiat a l’aigua. “Pepito”, que així es feia dir el jove Gausachs s’amagà en altres masies dels voltants i s’integrà a la resistència antinazi de la zona, formada majoritàriament per jueus i i repblicans catalans i espanyols.

Gérard Bollon explica amb passió els fets que ha documentat amb rigor historiogràfic mentre fèiem un tomb per aqueixa preciosa vila agrícola i balneària de llarga tradició protestant que ha merescut col·ectivament ésser declarada “justa entre les nacions” per l’ajuda massívament prestada als fugitius del nazisme, jueus especialment, constant així al memorial Yad Vashem de Jerusalem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!