Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

1 de juliol de 2014
0 comentaris

Independència, número 1, estiu del 1989: “1992: un repte per a Catalunya”

Ara fa vint-i-cinc anys, va aparèixer el primer dels nou números publicats al llarg de set anys de la revista Independència, una iniciativa compartida originàriament amb Edicions Lluita i el PSAN que cercava sortir amb nou impuls de l’atzucac al qual havia anat a parar l’allavòrens autodenominat moviment català d’alliberament nacional després de la ruptura del MDT l’any 1986.

Josep Guia, Fèlix Bella, Vicent Partal (que en va fer el disseny), Pere Bascompte, Rosalia Ramon i jo mateix, amb altres companys, forem el nucli impulsor. La idea era fer números monogràfics ja que l’objectiu era la formació política i la divulgació social de la causa independentista catalana. El primer portava per títol, “1992: un repte per a Catalunya” i incloïa el document de Terra Lliure “L’independentisme combatiu davant el repte del 92”, i articles de Salvador Balcells, Pere Ribera, Xavier Baburès, Jordi Solé, Jordi Ginebra, Vicent Partal, Josep Bargalló, Pere Bascompte i Antoni Gomis. Jo n’era l’encarregat de les editorials,  aqueixa que reprodueixo a continuació fou la primera:

 

“Independència/Quaderns de Lluita. Aquesta és una publicació feta en funció d’un objectiu, precisament el que li dona nom: la independència de Catalunya. Els que fem la revista estem convençuts que aquesta aspiració és assumible per la majoria d ela població catalana, la que es beneficiaria socialment i cultural de la ruptura amb l’estat espanyol. Espanya malgrat les reformes i les autonomies no pot eludir la seva essència opressiva i imperialista.

Només els sectors minoritaris de la societat catalana que es beneficien econòmicament de la continuïtat de la nostra dependència com a poble hi estan en contra. També els grups políticament dependents d’Espanya s’oposen activament a la llibertat de Catalunya. Nosaltres volem aportar un petit esforça a la tasca compartida de conscienciar nacionalment aquesta majoria social que no té res a perdre i sí molt a guanyar amb la independència. Amb estil planer i rigorós alhora, publicarem totes les aportacions constructives que vagin encaminades a aquests objectius.

Independència és una iniciativa conjunta de l’associació Xavier Romeu i Edicions Lluita. Encara tothom recorda l’exemplar conducta patriòtica i intel·lectual d’aquell gran lluitador que fou Xavier Romeu. També és coneguda la trajectòria d’Edicions Lluita, empresa editorial que forneix de material teòric el moviment català d’alliberament nacional. Tenir uns orígens concrets no implica tancar-se en un reducte. La nostra serà una publicació integradora i no sectària, oberta a totes les corrents constructives de l’independentisme.

Pretenem obrir un espai intersectorial de lliure contrast i ajudar a la formació política i cultural de tots els homes i dones que fan de la lluita per una Catalunya lliure i completa un compromís diari. Partim de la constatació que no existeix ara per ara cap organització política que cobreixi l’ampla base social de l’independentisme català. En la construcció d’aquesta alternativa, que avui la és una necessitat, s’haurà de partir de components polítics i socials plurals.

El denominador comú d’aquest bloc històric haurà de ser l’alliberament nacional com a aglutinant dels nous moviments socials, sindicals, culturals, feministes…. que ascendeixen al si de la nostra societat. Aquests sectors per ells sols no podran mai ser hegemònics si no s’impliquen en un projecte global que com l’alliberament nacional concreta i fa viable tots aquests processos sectorials.

Independència apareixerà tres cops l’any, cada número tindrà un tema central sobre el qual giraran les col·laboracions. Per començar afrontem el repte del 1992. En aqueix exemplar hi teniu articles de sociolingüistes, escriptors, polítics, sindicalistes i també l’opinió de Terra Lliure. El proper número tractarà sobre la unificació de Catalunya (nom que adoptem per a denominar la totalitat de la nació). No cal repetir que serà ben rebuda tota aportació.

Finalment només dir que aquesta revista es fa i es coordina des de Tarragona, ciutat on l’empremta de Xavier Romeu resta viva en els seus amics i companys. L’associació que porta el seu nom hi té la seva seu i des d’ací contribuïm modestament a recatalanitzar i alliberar el país, entre d’altres maneres, fent aquesta revista.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!