Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

18 de desembre de 2013
0 comentaris

Mancomunitat de Catalunya: 1914-2014

Aqueix vespre he tingut ocasió d’assistir a la conferència pronunciada  pel conseller de la presidència Francesc Homs a la seu de la Diputació de Barcelona amb motiu de la commemoració del centenari del reial decret de 18 de desembre de 1913 que permetia mancomunar diputacions provincials. Les quatres províncies catalanes foren les úniques que s’acolliren al nou règim i bastiren la Mancomunitat de Catalunya, la primera institució nacional d’autogovern des del 1714.

 

Les paraules del president actual d ela Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i del coordinador general de la institució, Xavier Forcadell, han precedit a les del conseller i han emmarcat el sentit dels actes commemoratius enllaçant-los amb els del tricentenari de la desfeta del 1714. Els discursos dels tres oradors han estat sobris i alhora plens de contingut històric, de reivindicació democràtica, de consciència de continuïtat amb la tasca de construcció nacional iniciada per Prat de la Riba, i especialment de municipalisme entès com a fonament de la cohesió, la modernització i el progrés social indestriablement lligat a l’evolució del catalanisme institucional del darrer segle.

 

 

Post Scriptum, 6 d’abril del 2014.

Aqueix matí, gràcies a la invitació de Xavier Forcadell, he pogut assistir a lacte commemoratiu al Palau de la Generalitat del centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya. Els discursos dels presidents de les Diputacions catalanes han estat centrats en l’argumentari demostratiu dels mèrits constatables d’aquella institució d’autogovern i la reivindicació de la seva continuïtat  mitjançant la Generalitat  i les actuals institucions supramunicipals.

Però el discurs de més contingut polític ha estat el del presidnet Artur Mas que ha repassat la història de Catalunya dels darrers cent anys per recordar que a cada pas endavant en l’autogovern del nostre país hi ha hagut una reacció espanyola   recentralitzadora: la Mancomunitat la va liquidar la dictadura de Primo de Rivera, la Generalitat republicana va acabar amb la guerra del 1936-1939 i la dictadura del general Franco, l’Estatut del 1979 fou escapçat pel cop d’estet del 23-F i la LOAPA, i l’Estatut del 2006 per la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 i la involució que està menant el govern del Partido Popular.

El moment culminant del seu parlament han arribat quan ha avisat que encara que dimarts el Congrés dels Diputats digui no a la transferència de la competència per convocar la consulta del 9-N el procés cap a la llibertat del poble català no s’aturarà. Els presents hem aplaudit llargament i emocionadament aqueixos mots pronunciats amb determinació i que esvaeixen els dubtes que sobre el compromís patriòtic d’Artur Mas personalment he manifestat en reiterades ocasions en aqueix bloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!