Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 de setembre de 2013
0 comentaris

Artur Mas i la Vuelta a España

Avui, el president de la Generalitat ha fet un anunci de gran transcendència política no pas a la seu de les institucions catalanes sinó a un mitjà de comunicació. I tot plegat per reiterar que si el govern espanyol no autoritza “la consulta” l’any vinent no té altre pla alternatiu que esperar a les eleccions autonòmiques que toquen al 2016.

 

La d’avui és una conducta reiterada en el comportament polític d’Artur Mas: esquivar el Parlament, (abans del 30 de juny també hi havia de formular la petició al govern espanyol de l’autorització per la consulta i es va limitar a enviar una carta a Mariano Rajoy) en allò que toca a la que ell denomina “transició nacional” i que socialment és la via cap a la independència.

Ja fa uns mesos que va avançar que descartava proposar al Parlament una declaració unilateral d’independència, que és l’únic pla B possible si hom té la voluntat decidida de bastir un estat català, que no és el seu cas. La negativa del poder espanyol a negociar res en relació al dret d’autodeterminació és la crònica d’una resposta anunciada. Així doncs, el camí on condueix la manca d’estratègia vers l’estat propi és a l’atzucac i a les eleccions autonòmiques del 2016, ja que no existeixen les eleccions plebiscitàries, (en uns comicis es voten partits, no sí o no a alguna pregunta).

Artur Mas amb aqueix anunci d’avui contribueix a desactivar el suport social creixent a la via catalana i el seu significat independentista, una actitud impròpia en algú que aspiri a liderar un poble que es vol convertir en estat, com ahir va evidenciar davant la ministra de Fomento. I com avui els seus correligionaris amb càrrecs locals han demostrat a Tarragona participant amb cofoisme provincià al show mediàtic de la Vuelta a España.  Deixar passar el simbolisme del 2014 sense fer res més que gestionar la infraautonomia és iniciar la marxa enrere, cap a Espanya.

Post Scriptum, 6 de setembre del 2013.

Alfons Quintà, un dels periodistes més bel·ligerants del contra-independentisme mediàtic i també dels més ben informats, publica avui a El Debat aqueix article: “Total acord entre Rajoy i Mas“, on avança que hi haurà una consulta del tot innòcua que no serà sobre la independència, sinó una mena d’enquesta d’opinió amb diverses opcions.

Post Scriptum, 13 de setembre del 2013.

El País publica avui un article de Joan B. Culla titulat “Deseos y realidades” on resitua les declaracions d’Artur Mas donant a conèixer la seva entrevista amb Mariano Rajoy i anunciava la seva predisposició a endarrerir la consulta al 2016. El mateix Mas ha rectificat les seves equívoques manifestacions i la interpretació d’Alfons Quintà, si reflectia un moment precís de l’estira i arronsa entre els governs català i espanyol, ha quedat depassada per l’èxit de la via catalana i el mandat que dóna al Govern de la Generalitat.

Post Scriptum, 31 d’agost del 2023.

Fer passar enguany la Vuelta a España pels Països Catalans ha estat per la voluntat de demostrar la dominació espanyola sobre el nostre país, una actitud que no ha tingut resposta institucional de part catalana, ans al contrari: silenci del Govern de la Generalitat i Junts i ER, complicitat total del PSC, detencions preventives de quatre CDR a Solsona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!