Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

31 d'octubre de 2012
0 comentaris

Dictamen 42/2012 de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya s’ha pronunciat sobre el “cas de les motxilles” de la Diputació de Barcelona mitjançant el Dictamen 42/2012, sobre el qual cal fer algunes consideracions jurídiques i polítiques.

 

Per començar, jurídicament el tema queda resolt en base a motius formals: l’òrgan que va aprovar les retribucions extraordinàries al personal directiu cessant fou el mateix president de la Diputació quan corresponia al ple de la corporació provincial haver-ho fet. A partir d’aqueixa conclusió el dictamen conclou que “no és necessari entrar en l’estudi d’altres eventual vicis materials o formals”.

Les disquisicions prèvies del cos del document són deliberadament desenfocades per esquivar les qüestions fonamentals que aqueix assumpte planteja: quin fonament tenen les compensacions econòmiques al personal directiu que cessa en el lloc de treball al qual ha accedit voluntàriament i mitjançant lliure designació ?  Existeix el suposat retrocés en les retribucions del funcionari derivat del seu cessament que ha de ser compensat amb un complement econòmic temporal ? La fonamentació legal i jurisprudencial del dictamen és, com a mínim, inconsistent.

Políticament, en aqueixa matèria rau un dels elements, no pas l’únic, de la pràctica il·legal coneguda amb el nom de les “motxilles” consistent en la percepció per part de personal directiu -teòricament professional provinent del sector privat- de retribucions suplementàries a les legalment establertes per als funcionaris de carrera de les administracions públiques. La responsabilitat dels partits polítics que han obert les portes a aqueixa mena de conductes és un tema tabú que supera els volgudament els estrets marges d’estudi de la Comissió Jurídica Assessora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!