Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

26 de maig de 2012
0 comentaris

La justícia francesa condemna la campanya de Boicot, Desinversió i Sanció contra Israel

La Cour de Cassation de Bordeus, mitjançant sentència del 22 de maig d’enguany, ha condemnat una militant de la campanya pro Boicot, Desinversió i Sanció contra Israel, Sakina Arnaud, per actes discriminatoris contra els ciutadans israelians pel sol fet de ser-ne.

 

A la República francesa actua des de fa anys un organisme que planteja accions judicials contra persones i entitats els actes dels quals inciten al racisme contra els jueus i el boicot a Israel: Le Bureau National de Vigilance Contre l’Antisemitisme (BNVCA). Des de fa més d’una dècada, a França hom percep l’ascens d’una nova judeofòbia, pretesament d’esquerres i solidària amb la causa palestina, que marxa en paral·lel amb l’emergència del gihadisme autòcton que ha fet eclosió brutalment amb l’assassinat de quatre jueus a una escola de Tolosa de Llenguadoc, ara fa tres mesos.

Durant el mandat del president Sarkozy l’actuació governamental front al racisme antijueu i la predicació de l’odi sota l’aparença religiosa ha estat oscil·lant i dubitativa. Només ha recuperat la determinació per fer respectar els valors republicans a la fase terminal del seu mandat interdient l’entrada a territori francès a imams saudites d’allò més integrista. L’accés a la presidència de la República ha estat rebut amb esperança per la comunitat jueva francesa, sobretot quan François Hollande ha fet públic el nomenament com a ministre de l’interior del català Manuel Valls, un home que ha demostrat saber com defensar la llibertat i un amic sincer d’Israel.

Aqueix pronunciament jurisprudencial té gran importància atès que consolida la doctrina que interpreta els actes de discriminació contra productes i persones pel sol fet d’ésser israelianes com a fets delictius. Però encara és més significatiu el capteniment contrari al boicotejadors anti-israelians que s’exterioritza cada cop més fermament entre els intel·lectuals demòcrates francesos, com per exemple aqueixos professors de la universitat Paris VIII-Saint Denis que el van fer públic mitjançant un article a Le  Monde, el proppassat 17 de febrer. França està passant un moment crític a tots els nivells, i el ressorgiment d’ideologies totalitàries que rehabiliten la col·laboració francesa amb el nazisme alhora que neguen l’holocaust contra els jueus europeus és un perill que cal evitar no solament des del poder polític sinó des de la societat mateixa.

A Catalunya, l’antisionisme nostrat campa per lliure enmig de la desorientació de les principals forces polítiques. És per això que les notícies sobre les sentències judicials francesos contra els boicotejadors d’Israel tenen el valor d’un precedent cas que s’hagi d’arribar a portar davant els tribunals els qui promouen actes de racisme antijueu al nostre país. De retruc, encara pren més volada el manifest que un grapat de catalans, bascos i gallecs demòcrates vam signar ara fa un any a favor de la pau i contra el boicot a Israel.

Post scriptum, 28 de maig del 2012.

El proppassat dijous, 24 d’aqueix mateix mes de maig, la Cour d’Appel de Paris ha condemnat Olivia Zemor, presidenta de l’asocciació CAPJPO-EuroPalestine per incitació a l’odi i a ala violència contra un grup de persones, productors israelians, pel sol fet de la seva pertinença nacional a l’Estat d’Israel.

Post Scriptum, 6 de juny del 2012.

El digital Galicia Confidencial va traduir al gallec i publicar a l’edició del 31 de maig proppassat aqueix apunt.

Post Scriptum, 6 de novembre del 2015.

Le Monde, avui es fa ressò de nous pronunciaments judicials condemnatoris de les activitats de les campanyes BDS a França.

Post Scriptum, 12 de juny del 2020.

Ahir, la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans va dictar sentència en el cas Baldassi contra la República francesa establint que les condemnes penals als membres de la campanya BDS contra Israel que van assaltar un supermercat per retirar-ne els productes d’aqueixa procedència no té prou fonamnetació i vulnera la llibertat d’expressió dels condemnats, que a més hauran de ser indemnitzats. Aqueix pronunciament és una victòria pels antisionistes i avala la deslegitimació d’Israel en uns termes que no són aplicables a cap altra nació, com denuncia aqueix comunicat del CRIF:

Le Crif prend acte de la décision rendue ce jour qui assimile l’appel au boycott d’Israël a une manifestation d’opinion politique protégée par la liberté d’expression.
Le Crif note avec regret que la Cour par son arrêt du 11 juin 2020 contredise son arrêt du 16 juillet 2009 par lequel elle reconnaissait le caractère “discriminatoire, et de ce fait condamnable” de l’appel au Boycott d’Israël, les deux arrêts s’appuyant sur même article 10 de la Convention européenne des Droits de l’Homme.
Le Crif rappelle que jusqu’à ce jour l’appel au boycott d’Israël a toujours été considéré comme étant illégal en France et que cette illégalité a été consacrée par la Cour de cassation au terme d’une jurisprudence constante.
Francis Kalifat, Président du Crif, qui a souvent alerté sur le lien entre haine d’Israël, l’antisionisme, l’antisémitisme et la haine des Juifs “s’inquiète de ce que la décision de la cour de Strasbourg n’ait pour conséquence une augmentation significative des actes et discours haineux contre les Français Juif.

Post Scriptum, 15 de juny del 2020.

El jurista Bertrand Ramas-Muhlbach publica avui a JForum aqueix article analitzant la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans: CEDH : d’un concept inventé aux Jurisprudences insensées.

Post Scriptum, 5 de juliol del 2020.

L’advocat Aude Weill-Raynal va publicar el proppassat 2 d’aqueix mes a la pàgina de l’associací France-Israel un article pertinnet des del punt de vista jurídic: Vers une légitimation européenne du BDS ? / Analyse de l’arrêt de la Cour européenne des droits de l’homme du 11 juin 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!