Declivi i ruptura del Bloque Nacionalista Galego

Aquest cap de setmana hi ha hagut l’Assemblea Nacional del Bloque Nacionalista Galego, la principal formació política galleguista, que s’ha tancat amb una greu fractura interna de caràcter ideològic i estratègic entre el sector majoritari afí a l’Union do Povo Galego i els corrents crítics que atribueixen el declivi electoral al sectarisme i el dogmatisme d’arrel tardo-comunista imposat per l’UPG.
A través de l’amic Pedro Gómez-Valadés antic militant del BNG, expulsat per presidir l’Asociacion Galega de Amizade con Israel, segueixo l’evolució del nacionalisme gallec des de la distància però amb tota simpatia i sentiment de fraternitat. Els prolegòmens de l’assemblea d’ahir ja feien presagiar la fractura interna que pot acabar en escisió. Si l’única fórmula per regenerar el nacionalisme gallec és crear una nova formació atès que s’ha demostrat impossible la renovació democràtica doncs endavant.

 

Post Scriptum, 13 de febrer del 2012.

 

El partit galleguista Esquerda Nacionalista integrat fins ara al BNG ha acordat abandonar-lo i fer via per bastir un renovat projecte d’alliberament nacional per a Galícia.

Post Scriptum, 23 d’abril del 2012.

L’analista de La Vanguardia, Anxo Lugilde, publica al seu bloc un interessant apunt sobre la crisi del BNG.

Post Scriptum, 29 de febrer del 2016.

El BNG ha celebrat la seva assemblea nacional renovant la direcció però no l’estratègia i resistint-se a ser absorbits per les Mareas i Podemos, però sense aglutinar el nacionalisme com a força regeneradora front als partits addictes a l’ordre espanyol.

Post Scriptum, 30 de gener del 2017.

A les darreres eleccions autonòmiques el BNG va obtenir sis escons, mantenint el seu espai polític però sense capacitat per capgirar l’hegemonia del PP, restant oberta la construcció d’una alternativa atesa la fallida de les Mareas i el fracàs de Compromiso por Galícia.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *