Treballar fins als setanta anys ?

Avui s’ha sabut que el comissari europeu de treball, Laszlo Andor, ha presentat un document de prospectiva segons el qual -cap a l’any 2060- l’edat de jubilació haurà d’ésser als setanta anys.

Els motius que ho aconsellen són: l’allargament de l’esperança de vida de la població, la baixa natalitat i la difícil sostenibilitat econòmica de l’actual sistema de pensions. A primer cop d’ull, i refiant de les versions de la premsa autòctona, els propòsits del responsable comunitari semblen raonables i ben fonamentats.

Discrepo de l’apriorisme segons el qual tota mesura de racionalització econòmica és un parany del liberalisme pervers que domina Europa i un atac deliberat als drets socials. Fa temps que defenso aquesta mesura si quan s’implanti efectivament permet l’opció als afectats acollir-se voluntàriament a la jubilació anticipada a partir dels seixanta-cinc anys.

Particularment, hi afegiria alguna mesura complementària com la interdicció de les jubilacions voluntàries ofertes a treballadors plenament en actiu abans dels seixanta-cinc anys com ha estat fent el sector bancari des de fa anys sense que cap iniciativa legal hagi estat orientada efectivament a evitar a aqueixa pràctica que només té per finalitat precaritzar les relacions laborals i traslladar costos al sistema públic de pensions.

També caldria contemplar la possible reducció retributiva, als darrers anys de vida laboral, si s’ocupa un lloc d’alta direcció sense estar totalment al nivell del càrrec per passar a exercir-ne un de més ajustat a l’aptitud efectivament demostrada.
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *