Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

24 de maig de 2010
0 comentaris

Real Decreto-ley 8/2010

Avui, finalment, ha aparegut publicat al BOE el Real Deceto-ley 8/2010, de 20 de maig, pel qual s’adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic.

En conjunt, es tracta d’un garbuix de mesures destinades a reduir la retribució dels empleats públics -de totes les administracions- i també el dèficit i la despesa pública. Són decisions dràstiques, certament, però mancades d’encaix en una estratègia de sortida de la crisi econòmica, que a l’Estat espanyol té caràcter estructural. Com s’ha esdevingut amb les obres públiques del “Pla Zapatero” pel ajuntaments, les polítiques governamentals espanyoles no incideixen en el foment de la creativitat d’ocupació, l’única via per reduir l’atur eficaçment i realment. Com va pronosticar dissabte a una entrevista a Le Monde, Joseph Stiglitz: “L’austerité méne au désastre”.

  

Post Scriptum, 26 de maig del 2010.

La correcció d’errors publicada al BOE d’ahir dimarts fa passar bou per bèstia grossa pel que fa a la prohibció d’endeutament local. És a dir, canviar els efectes de l’article 14 -previstos originàriament a partir de l’endemà de l’entrada en vigor del decret-llei- al primer de gener del 2011 no és pas la subsanació d’una errada material de transcripció, sinó una modificació substancial del contingut de la norma. És per això que la modificació per ésser vàlida hauria d’haver estat adoptada pel mateix òrgan -el Consell de Ministres- i pel mateix procediment -un altre decret-llei-. És tracta d’un acte nul per què està mancat absolutament del procediment per a la seva adopció. Ja veurem si aquesta línia d’impugnació la segueix algú, tot i que no cal ésser un expert jurista per detectar el punt feble d’aquesta operació improvisada al més pur estil Zapatero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!