“A Israel hi ha jueus antijueus igual que aquí hi ha catalans espanyolistes”

Avui, el Diari de Girona (http://www.diaridegirona.cat) publica aquesta entrevista extreta d’una conversa amb Albert Soler arran de la presentació del meu llibre “Anticatalanisme i antisionisme, avui”.

 

Escriu vostè a sou del sionisme internacional ?
– Ha, ha, què més voldria jo.

Existeix, el sionisme internacional ?
– El que existeix és l’antisionisme internacional. Aplega gent de molts països i amb diferents motius. Hi ha des de comunistes a ultracatòlics que odien Israel.

Hi ha alguna raó per aquest odi ?
– Ja des d’abans de la creació d’Israel, l’integrisme catòlic -i l’esglèsia ortodoxa grega- estava contra el judaisme. I més modernament, a aquest antisemitisme d’arrel religiós s’hi afegeix el propi dels règims totalitaris comunistes.

Catalunya no és comunista ni gaire catòlica i Israel no desperta simpatia.
– Home, el catolicisme sempre ha sigut l religió hegemònica a Catalunya, i crec que ho continua essent, almenys en els comportaments mentals. El comunisme igual, és electoralment minoritari però alguns  dels seus tics i pautes hi són.

Què tenen en comú antisionisme i anticatalanisme ?
– El jueu era la contraidentitat del catolicisme espanyol, que fonamenta l’Espanya moderna, i el català és la contraidentitat cultural de l’espanyol. De fet, per justificar l’opressió als catalans s’apliquen mecanismes com els que s’apliquen als jueus.

Com ara ?
– Tot i que la situació a Catalunya és d’espoli, es fa veure que els catalans dominem l’economia espanyola. O es parla de la situació dels castellanoparlants com si fos la persecució dels jueus pels nazis, invertint els termes de dominat i dominant.

Essent així, per què la majoria de catalans són antiisraelians ?
– Ha sigut en els darrers trenta anys que aquesta esquerra banal que domina el nostre país ha importat comportaments antisionistes, antidemòcrates, antiamericans i antiliberals. Per això Catalunya està en situació de crisi.

On queden els isarelians contraris a l’ocupació de Palestina ? Són també antisionistes ?
– A Catalunya també tenim gent com Ciutadans o Foro Babel, o catalans d’origen que escriuen contra Catalunya. Hi ha jueus antijueus igual que hi ha catalans que critiquen el nacionalisme català però no el nacionalisme espanyol.

És fàcil ser proisraelià ?
– A Catalunya és un risc ser proisraelià. La prova és que la comunitat jueva a Catalunya es fa invisible. Jo he tingut moltes amenaces.

No troba criticable cap conducta d’Israel a Gaza o Cisjordània ?
– Israel és tan criticable com qualsevol estat. però no tinc prou elements per dir quines són les conductes criticables. Jo no sóc israelià, a mi el que em preocupa és la llibertat de Catalunya, i crec que Israel és un referent.

Li agradaria que Catalunya fos com Israel ?.
– Vull que Catalunya sigui lliure, no com Israel. Que Israel sigui Israel, i Catalunya un altre estat.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *