Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

9 de maig de 2010
0 comentaris

9 de maig: Dia d’Europa ?

Avui hom commemora el Dia d’Europa remembrant la declaració efectuada el 9 de maig del 1950 per Robert Schuman, ministre d’afers exteriors de la República francesa, favor d’una unió econòmica europea com a mesura preventiva de futurs conflictes bèl·lics.

 

Seixanta-cinc anys després, la idea fundacional del complex institucional i econòmic que avui coneixem com Unió Europea encara continua essencialment vigent. El balanç, malgrat la crisi borsària actual, és globalment positiu. Però, certament, les  qüestions pendents de resoldre són d’una envergadura tal que precisen de decisions estratègiques -que només poden ser adoptades per instàncies democràticament representatives a nivell europeu- més enllà dels interessos conjunturals dels estats.

Quin model social i econòmic cal pel conjunt de la Unió ? Quins són els seus límits territorials ? Quins són els requisits democràtics mínims que cal exigir als estats membres ? Com articular l’autodeterminació dels pobles -sense estat, com el català- que en formen part ? Vaig mirar d’exposar els diversos projectes polítics en un article escrit ja fa vuit anys, “Com reorganitzar Europa ?”, que encara considero vigent.

La Unió Europea ha optat per esdevenir una superestructura associativa d’estats-nació sense contemplar la possibilitat de promoure fórmules d’associació entre pobles que per les seves reduïdes dimensions territorials o demogràfiques són minoritaris dins un o més estats. La Confederació Helvètica és un exemple reeixit d’estat bastit sobre vincles solidaris entre els pobles que l’integren, desproveït de la voluntat homogeneïtzadora dels estats integristes, que ha aconseguit un nivell de convivència social i desenvolupament econòmic i cultural de primer ordre però que aquests han explícitament descartat insistint a perpetuar uns sistemes de dominació de la diversitat interna que els està portant a la fallida (cas del Regne d’Espanya, La República d’Itàlia i la República francesa).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!