Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

28 de setembre de 2009
2 comentaris

La UNESCO i el diàleg de civilitzacions

L’elecció -el proppassat dimarts, de la diplomàtica búlgara Irina Bokova com a nova directora general de la UNESCO ha passat relativament desapercebuda als mitjans de comunicació catalans, quan les circumstàncies que l’han envoltat mereixen una atenció preferent.

 

Fins al mateix 22 de setembre, el candidat favorit era l’antic ministre de cultura d’Egipte, Faruk Hosni, un personatge que ha ocupat el càrrec durant vint anys, període en el qual s’ha mostrat com un governant sectari contra les minories no musulmanes del seu país (singularment, els cristians coptes), els intel·lectuals laics i, en general, la llibertat d’expressió. No és pas per casualitat que l’associació “Reporters Sense Fronteres” situa Egipte en el lloc 146 (sobre 173) dels estats del món, segons el respecte que observen de la llibertat d’expressió. La República francesa capitanejava la campanya favorable a Hosni, fins que la mobilització d’intel·lectuals francesos (Claude Lanzmann, Bernard-Henri Lévy, entre molts d’altres) contra la política de connivència amb els règims totalitaris (Rússia, Iran, etc) de Sarkozy va aconseguir capgirar la situació amb la mobilització dels països democràtics.

La reacció del mateix Faruk Hosni, i dels fonamentalistes islàmics, ha estat la de culpar a Israel de la seva derrota, demostrant així la seva incapacitat per ocupar la màxima responsabilitat d’un organisme de l’ONU especialment creat per promoure l’educació, la ciència i la cultura. Una de les tasques de la nova directora serà, així ho ha anunciat ella mateixa, el foment d’aquestes finalitats i especialment el diàleg intercultural, (el de debò, no la farsa promoguda per Zapatero), i la protecció de les minories culturals (de fet, nacionals), tant a Orient com a Occident, (on els catalans som això, una minoria encaixada en dos estats que ens tracten amb animadversió manifesta).

Post Scriptum, 28 de setembre del 2017.

La UNESCO ha demostrat reiteradament una actitud hostil envers Israel tot afavorint el negacionisme islàmic advers a la judeïtat i la seva vinculació a la seva terra ancestral tergiversant els principis fundacionals que haurien de guiar la seva actuació.

  1. Bona notícia.

    És que realment hi ha gent molt fanàtica. A totes bandes. I en aquest cas evidentment que en Hosni utilitza el nom d’Israel demagògicament. A veure què és capaç de fer la nova directora general…

    Salut i independència!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!