Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

7 de juliol de 2009
0 comentaris

Més enllà de la crisi, el republicanisme

En l’edició d’ahir del diari El Punt, Jordi Serrano, rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, publicava un article amb aquest mateix títol, resumint una idea que comparteixo: el potencial transformador d’un nou republicanisme del segle XXI.

 

Malgrat l’encert del títol, enlloc més del breu text de Serrano hi havia cap pista de per on hem de bastir aquesta renovada ideologia alliberadora. Faig aquesta observació, no pas com un retret al mateix autor de l’article -els escrits del qual sovint comparteixo- sinó com a constatació d’un buit perceptible com és la falta de contingut efectiu d’aquest nou republicanisme.

Els resultats de les passades eleccions europees del 7 de juny han fet patent una tendència política detectable arreu de la Unió Europea: l’accelerada desaparició del socialisme com a ideologia teòricament transformadora però mancada de pràctica real conseqüent amb seus postulats històrics. De fet, del socialisme només en resta l’estatisme com a refugi d’ordres soci-econòmics proteccionistes superats per totes donades per la globalització.

Ara és l’oportunitat del republicanisme si hi ha un projecte polític que efectivament faci front a les modernes formes de dominació política i econòmica. A Catalunya, però, la desafecció d’Esquerra -el partit que en principi hauria d’encarnar aquesta alternativa- respecte la seva pròpia història i els seus orígens ideològics fan que aquesta formació s’assimili a l’esquerra abstracta i banal hegemònica a casa nostra (aparentment socialdemòcrata, seguint també en això les petjades del PSC).

Els plantejaments de Jordi Serrano i alguns col·lectius de l’esquerra socialista-republicana no poden prosperar socialment si no assumeixen com a objectiu central del nou republicanisme la confrontació amb l’ordre estatal establert i el potencial alliberador de la qüestió nacional catalana, requisits imprescindibles per tota força política realment operativa, més enllà de les disquisicions teòriques dels capvespres d’estiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!