Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

19 d'abril de 2009
0 comentaris

Sobre la Conferència de les Nacions Unides sobre el Racisme que comença demà a Ginebra

Entre els dies 20 i 24 d’abril se celebrarà a Ginebra (Suïssa) la Conferència sobre el Racisme, la Xenofòbia i altres formes d’intolerància organitzada per les Nacions Unides, també coneguda com a “Durban II” per ésser la continuació de la primera conferència tinguda a la ciutat sudafricana l’any 2001.

 

L’encontre no comptarà amb la presència dels Estats Units, ni Holanda, ni Israel entre altres estats democràtics ja que són en desacord amb el contingut del document de base, inicialment, molt sesgat en contra d’Israel  com ja va succeïr a la conferència de Durban.

Tot fa preveure que la intervenció del president iranià Ahmadineyad, l’únic cap d’estat que hi intervindrà, insistirà en les seves conegudes actituds negacionistes de l’holocaust del poble jueu a mans dels nazis, precisament demà quan s’escau l’aniversari del naixement d’Adolf Hitler. Però a més d’aquesta qüestió serà objecte de debat la controvertida qüestió de la penalització de “la difamació de les religions” impulsada pels estats islàmics des de que l’any 2006 es va desencadenar una campanya contra les caricatures de Mahoma aparegudes en una revista satírica danesa. La Unió Europea no ha lograt consensuar una posició conjunta en cap de matèries que es tracten en la conferència que pot acabar amb unes conclusions inverses a les intencions amb les que incialment està convocada.

Post Scriptum, 11 de juny del 2009.

El balanç de la conferència de Ginebra ha estat nul pel que fa als continguts (finalment només s’hi va aprovar un text boirós que remetia a l’anterior encontre de Burban) i un desprestigi per les Nacions Unides. No s’hi va aprovar tampoc cap text relatiu a la qüestió plantejada pels estats islàmics de “la difamació de les religions”, ja que les mobilitzacions en defensa de la llibertat d’expressió ho van impedir.

Post Scriptum, 10 d’octubre del 2011.

El setembre d’enguany ha tingut lloc a Nova York, (coincidint amb l’assemblea general de les Nacions Unides on s’ha presentat la petició de reconeixement de l’Estat de Palestina), la conferència coneguda com a Durban III. Sobre els propòsits deslegitimadors d’Israel de les dues conferències anteriors recomano la lectura d’aquest informe publicat per Europe-Israel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!