Al cap d’any del 2021 vaig publicar un apunt amb aqueix mateix títol que ara vull actualitzar atesa la davallada multidimensional de l’independentisme català que s’ha accentuat enguany, especialment, amb la decisió d’ERC d’investir Salvador Illa com a president de la Generalitat.
El posicionament d’Esquerra culmina una deliberada desconstrucció del procés que va menar al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre del 2017, forçant el relat de la desfeta quan realment va ser una victòria catalana històrica. Després d’anys d’enganys aflorava la veritable natura de l’actual Esquerra (depurada dels milers de patriotes que l’han abandonat als darrers anys), que Josep Maria Rufí i Pagès va retratar en aqueix article al Punt del proppassat 28 de juliol: “ERC, sense ideals i sense escrúpols“. Hores d’ara, ja oficialment, Esquerra ha esdevingut un partit contra-independentista satèl·litzat definitivament pel PSC-PSOE.
El capgirament d’Esquerra, però, no és l’únic causant d’aqueix atzucac nacional, la causa rau en el fet reconegut pels propis protagonistes que van aparentar un procés independentista sense voluntat real de culminar-lo. Dissortadament, aqueixa constatació inclou al president Carles Puigdemont que ara anuncia un retorn a destemps i sense estratègia. La manera barroera i curta de mires com va liquidar de fet el Consell per la República com a govern efectiu a l’exili n’és la lamentable constatació. Junts per Catalunya no té capacitat ni voluntat d’aplegar i liderar la recomposició de l’independentisme.
De la CUP només cap dir que els resultats electorals minvants reflecteixen la seva desorientació nacional en pro d’un wokisme autodestructiu carregat de falses causes llunyanes i estèrils. Només l’Aliança Catalana -detestada pels partits processistes i els seus altaveus mediàtics- es manté dins de l’independentisme polític. L’ANC fa el mateix en el camp de l’independentisme cívic, cosa que no es pot dir d’Òmnium Cultural.
Queden poques setmanes per l’11 de Setembre, però la Diada d’enguany hauria de centrar els esforços d’aquells que estiguin disposats a reconstruir una estratègia independentista de veritat, que comença precisament per no mentir als catalans. A partir d’aqueix compromís moral hom pot recuperar la credibilitat perduda per, a mig termini, trobar la viabilitat de la causa nacional catalana.
Post Scriptum, 7 d’agost del 2024.
Una alternativa en mans de Junts per Catalunya és reitrar el suport parlamentari a les Corts espanyoles al govern de Pedro Sánchez per fer ingovernable l’estat espanyol mentre no reconegui l’autodeterminació del poble català, (com va proposar Heribert Barrera) però no he sentit dir res d’això entre les crides a manifestar-se demà per rebre el president Puigdemont. En lloc de bloquejar el govern espanyol, demà probablement -de manera transitòria- serà l’elecció del president de la Generalitat la que es bloquejarà.
Post Scriptum, 10 d’agost del 2024.
La tornada fugaç del president Puigdemont no resol el problema de fons: ER ha esdevingut un partit contra-independentista, Junts per Catalunya i CUP no tenen ni voluntat ni capacitat per liderar la recomposició de l’independentisme, al si del tres partits processistes hi ha escletxes entre autonomistes i independentistes. Per bastir un projecte unitari cal una entesa estratègica sobre tres punts:
La prioritat de la independència per sosbre de qualsevol altra reivindicació, això comporta no pactar amb partits espanyolistes.
Presentació de candidatures independentistes a les eleccions espanyoles i europees, les de partit només a les eleccions al Parlament de Catalunya i municipals.
Els electes independentistes a les Corts espanyoles no facilitaran la governabilitat de l’estat mentre hom no reconegui el dret del poble català a l’autodeterminació.
Post Scriptum, 26 d’agost del 2024.
Ens apropem a la Diada i només percebo com a positiu el lema de la convocatòria de la Comissió Independentista al Fossar de les Moreres: “Unitat nacional per la Independència”, la resta de proclames són crides estèrils a recomposar l’eix Junts/ER/CUP buides de contingut.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!