Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

4 de març de 2022
0 comentaris

1979: Neixen els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC)

Avui fa quaranta tres anys de la detenció de Jaume Martínez Vendrell i altres i sis persones més acusades de ser membres d’EPOCA, la resposta de l’independentisme fou la creació dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans, l’organització antirepresiva del moviment d’alliberament nacional català (1979-1996). Socors Català (1977-1979) en fou el precedent arran de les detencions d’Àlvar Valls, Carles Sastre, Montserrat Tarragó i Josep Lluís Pérez. Posteriorment, ha estat Alerta Solidària (2001), una denominació asèptica desvinculada de referències nacionals, qui ha pres el relleu a partir dels plantejament ideològics de l’actual Esquerra Independentista, mancats del caràcter unitari i estratègic que van tenir els CSPC.

La Declaració de principis dels CSPC s’aprovà al març del 1980 i avui l’ha divulga Llibertat.cat:

1. Els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans som un moviment de defensa i suport de tots els independentistes catalans empresonats, exiliats i represaliats per les forces d’ocupació.

2. També ens proposem reivindicar la memòria de tots els patriotes caiguts en la lluita per l’alliberament nacional.

3. Els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans som una part més del poble en lluita per la Independència Nacional, el Socialisme i la Reunificació dels Països Catalans.

4. Quan parlem de Patriotes Catalans ens referim a tots aquests lluitadors que pretenen amb el seu combat la Independència i la Reunificació dels Països Catalans.

5. Els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans estan formats per comitès territorials i sectorials, amb el suport de partits i d’organitzacions polítiques i sindicals que acceptin els punts programàtics d’In¬dependència, Socialisme i Reunificació com a objectius a assolir pels Països Catalans, en la seva totalitat, i d’entitats ciutadanes i culturals patriòtiques.

6. L’àmbit territorial dels Comitès de Solidaritat és el dels Països Catalans.

7. Els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans emprenem la defensa dels represaliats en base al seu pensament i ideals i no qüestionem el tipus de lluita que hagin escollit, independentment dels fets pels quals siguin acusats.

8. Considerem que donat el caràcter antagònic entre els Estats espanyol i francès i la nostra comunitat na¬cional, els empresonaments i exilis i els perills de repressió seran constants fins al dia de la Independència. Per tant afirmem que els Comitès només ens dissoldrem quan no existeixin represaliats ni perill de repressió per als Patriotes Catalans. Cosa que equival a dir que els Comitès ens dissoldrem quan la nostra nació hagi assolit els objectius d’Independència, Socialisme i constitució d’una Nació Reunificada.

9. Els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans escollim com a mitja de lluita per a aconseguir els nostres objectius. la defensa jurídica i la conscienciació i mobilització populars, ja que només la lluita del poble català ens podrà portar a la victorià.

10. Es Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans ens podrem coordinar amb tots els organismes que, arreu del món, lluitin contra la repressió dels estats opressors i per l’alliberament nacional.

Post Scriptum, 7 de juny del 2022.

Reprodueixo de Llibertat.cat de 22 d’octubre de l’any passat, parcialment, la xerrada que la veterana militant independentista Blanca Serra i Puig va realitzar el passat 2 d’octubre a l’Aula Magna de la Universitat de Girona en el transcurs de la primera Conferència Nacional Antirepessiva: “Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans: La resposta organitzada contra la repressió”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!