Joan Pinyol

Des de la terra del paper

19 de març de 2014
Sense categoria
0 comentaris

El passat d’Esblada i de Jafre en un llibre

Publicat per Edicions Sidillà acaba de veure la llum el llibre “Els pobles oblidats. Una vall i 29 viles abandonades de Catalunya”, un recull de trenta cròniques de realitats humanes que el temps i, en molts casos, la deixadesa oficial estan a punt de fer caure en l’oblit més absolut. Després de la publicació, ara fa dos anys, de “Els pobles perduts” , amb la intenció de recuperar la memòria d’uns altres trenta indrets deshabitats del país, aquest segon recopilatori d’històries col·lectives passades, escrites per dinou autors d’arreu de Catalunya, salva de l’oblit Vidabona i Saltor, Canals de Cerdanya, Cerneres, Solanell, Montant de Tost, Sant Romà de Tavernoles, Àrrer i Dorve, als Pirineus. Herba-savina, Orrit, Raons i Oroners, a Lleida, Sant Joan de Toran i la seva vall a la Val d’Aran. Els Metges, Briolf i Sant Marçal de Quarantella, a Girona. Salselles, el Putxot, Santa Maria de Cabagès, a la Catalunya Central. Sant Marçal del Montseny, Jafre i el carrer del Xipreret, de l’Hospitalet de Llobregat, a Barcelona. Montargull, la Bartra, Esblada, Fontscaldetes, Gallicant i Fatxes, a Tarragona i lo Mas del Llaurador, al Matarranya.  En aquest sentit el llibre convida a conèixer el país i a caminar-hi. Obre la porta a la nostra història i a la història d’unes persones que van haver d’aprendre a viure lluny d’on van néixer.

Per la seva banda i després de perdre’s una bona estona pels dos pobles, de parlar amb les darreres persones que hi van viure i de documentar-se en diverses fonts, l’escriptor capelladí i professor de l’INS Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès, Joan Pinyol, signa les cròniques “Un passat a canvi d’un feix de bitllets” dedicada a Esblada (l’Alt Camp), entre el Penedès i l’Anoia, i “Pols de pedres senyorials” en què reviu els millors temps de la baronia de Jafre, en ple Parc Natural del Garraf. En els dos casos recrea la història de quan aquests nuclis eren habitats i explica amb tota mena de detalls com s’hi vivia i les causes del seu abandó.

Amb una acuradíssima edició que han coordinat el Xavier Cortadellas i la Judit Pujadó, les trenta cròniques es troben acompanyades per unes originals il·lustracions de Llenas Llensa i, en el cas del text dedicat a la Val d’Aran, es presenta en aranès. També inclou un mapa de Catalunya amb la localització d’aquests nous trenta indrets deixats de la mà de l’home.

El llibre, que ja s’ha començat a distribuir, es presentarà properament, a Girona, a l’Ateneu Barcelonès de Barcelona, al Centre Cultural del Born, també a la capital catalana, i a Sitges i a Esblada, entre altres llocs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!