Joan Pinyol

Des de la terra del paper

11 de novembre de 2011
Sense categoria
1 comentari

Jove homenatge a Montserrat Roig

Presentat per la crítica literària i professora Anna Ruiz juntament amb l’escriptor Pere Martí i Bertran i organitzat per la Secció Literària del Centre Artístic Penedès l’Agrícol, de Vilafranca del Penedès, ahir dijous va tenir lloc un acte d’homenatge a l’escriptora Montserrat Roig (1946-1991) en el vintè aniversari de la seva mort, en què participaren els alumnes de la materia de Literatura Catalana de Batxillerat de tres centres de secundària de l’Alt Penedès. L’Institut Escola Intermunicipal de Sant Sadurní d’Anoia, i els instituts de Vilafranca Milà i Fontanals i Eugeni d’Ors.

El primer a intervenir va ser el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi que en la seva intervenció va voler fer adonar a l’alumnat de l’institut Milà i Fontanals que l’any vinent es commemorarà el centenari de la inauguració del monument de l’il•lustre vilafranquí prohom de la Renaixença que dóna nom a aquest centre de secundària. Però no calia, perquè justament els alumnes de literatura catalana d’aquest centre, fa un mes van realitzar un treball de recerca sobre el monument i van ser precisament ells els que van adonar-se d’aquesta efemèride i la van comunicar als mitjans vilafranquins.

Tot seguit es va projectar un audiovisual dedicat a Montserrat Roig, que repassava la seva trajectòria i les particularitats de la seva manera de fer i de pensar.

A continuació va intervenir la Francesca Martínez, professora de Literatura Catalana i amiga personal de l’escriptora homenatjada, que va compartir diverses anècdotes lligades a l’experiència vital de la Montserrat Roig, i també va llegir fragments de les cartes que es van intercanviar, a més d’esbossar un perfil personalíssim de l’autora de novel•les com “El temps de les cireres”. I finalment, diversos alumnes dels tres centres que participaven en l’homenatge van llegir diversos fragments de l’obra de Montserrat Roig. extrets d’una entrevista compartida amb la Maria Aurèlia Capmany, de fragments d’articles periodístics publicats en el llibre “Digues que m’estimes encara que sigui mentida”, així com també de novel•les com Ramona, adéu (1972).

Pel que fa als alumnes de l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca, que van cloure l’acte, tant la Berta Quílez –que va llegir un fragment literari lligat amb els bombardejos que patí Barcelona durant la guerra civil- com la Noelia Molino, que va llegir un dels darrers textos que va escriure la Montserrat Roig quan estava molt avançada la seva malaltia, van estar acompanyades al violí pel vendrellenc Sergi Garcia.

Sens dubte es va tractar d’una excel•lent iniciativa literària molt participada per joves estudiants de batxillerat –més d’un centenar- des del cor de l’Alt Penedès…

L’acte va tenir lloc per espai de dues hores a l’Agrícol, passatge Alcover, 2, de Vilafranca del Penedès.

  1. Trobo sensacional i imprescindible, en qualsevol homenatge, poder compaginar actes fets al carrer, promoguts per diverses entitats i personalitats, amb els actes que intentem promoure des de la catosfera, a la xarxa. Els uns cerquen la complicitat de la proximitat. Els altres, permetre que qui és lluny de qualsevol acte fet en directe hi pugui participar des d’on sigui i com sigui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!