Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

15 de febrer de 2020
1 comentari

Vint-i-cinc anys sense Guillem d’Efak.

Un breu apunt per recordar que avui, dissabte, es compleixen vint-i-cinc anys de la mort del cantautor Guillem d’Efak (vegeu aquí el que hi diu la Viquipèdia).

En D’Efak era un gran personatge que potser no va ser comprès del tot pels qui el vàrem conèixer. Badàvem, segurament. O possiblement tot plegat passava massa aviat. No ho sabria dir… En tot cas, per començar us recomano que escolteu, és clar, les seves cançons. Unes cançons que encara avui s’aguanten perfectament. Aquí en trobareu una bona selecció.

En el número 299 de la revista Enderrock, corresponent al present mes de febrer, hi ha un espai dedicat a evocar la figura de Guillem d’Efak a càrrec de Joaquim Vilarnau. S’hi diuen coses d’interès de les quals destacaré l’apartat titulat ‘Quina importància té?’ que us reprodueixo a continuació:

És difícil de precisar però segurament Guillem d’Efak va ser el primer cantant professional de la Nova Cançó. Es va incorporar al moviment amb un primer disc publicat el 1964 però ho va deixar ben aviat (tres anys després) decebut per l’enfrontament entre els cantants monolingües i bilingües. En l’aspecte nacional, D’Efak ho va tenir sempre clar. Poc abans de morir, ho explicava al seu biògraf Bartomeu Mestre ‘Balutxo’: “No veuré la independència de Catalunya però que tothom sàpiga que jo hi era; que tothom sàpiga que jo la volia; que tothom sàpiga que jo també la vaig fer un poc!”

A part de ser l’autor del Bloc ‘Etziba Balutxo…’ (vegeu-lo aquí), Bartomeu Mestre i Sureda, ‘Balutxo’, va escriure el 1997 “Balada d’en Guillem d’Efak”, llibre biogràfic que havia guanyat el Premi Josep Lladonosa de l’Ajuntament de Lleida, Òmnium Cultural i Cercle de Belles Arts del Segrià i que va ser reeditat i ampliat el 2010, arran del quinzè aniversari del traspàs de l’artista. Fóra bo de recuperar-lo perquè més enllà de les emocions pròpies de la commemoració d’avui, no hauríem d’oblidar tan fàcilment la vida, la música, la poesia, l’art i les idees clares de Guillem d’Efak

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!