Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

16 de maig de 2012
0 comentaris

Me’n recordo (29).

(Anys 1955-1960)

Me’n recordo que quan jo era petit força gent emmalaltia d’una cosa molt misteriosa. Es deia -o així m’ho semblava- “la pendis”

(n’hi ha més)

Me’n recordo que quan jo era petit força gent emmalaltia d’una cosa molt misteriosa. Es deia -o així m’ho semblava- “la pendis” i els afectats no es lliuraven de passar per l’hospital on en la majoria dels casos acabaven al quiròfan.

Així doncs, “Sap la senyoral Tal? L’han hagut d’operar de la pendis!”, en boca de la senyora Ramona, la portera, o del senyor Sardà, l’adroguer, va ser una frase que em va acompanyar fins als deu o dotze anys adornada amb una aura de cosa arcana fins que un bon dia vaig entendre que el que li feien a la gent era operar-la d’apendicitis, intervenció que consistia en la reducció de l’apèndix, el famós “la pendis” que tant m’intrigava. Un element nociu que  es formava en el budell i que de vegades fins i tot podia arribar a perforar-lo.

Quan els vels del misteri es varen descórrer em va fer la sensació que, tot d’una, la gent ja no emmalaltia d’apendicitis amb una freqüència tan alta com quan jo era un nen amb més orella que oïda.

Semblava que “la pendis” i jo havíem separat els nostres camins fins que, fa pocs anys, un company de feina de la meva edat va haver de ser-ne intervingut d’urgència. Potser són manies meves, però tinc la impressió que ara se’n torna a parlar. La prova és que en un diari de no fa gaires dies un metge explicava que s’estava registrant un petit rebrot de la malaltia i que caldria estar-ne al cas.

De moment el cantant Manolo García ha hagut de  suspendre la gira de presentació del seu últim disc per culpa d’un fulminant atac de “pendis” que va començar a fer-li la guitza tot just acabar el concert inaugural al Coliseum de Barcelona.

Punyetera, “la pendis”… La meva enigmàtica companya dels anys de la infantesa que -obeint a la consigna que tot torna i res se’n va definitivament- es resisteix a desaparèixer de l’escenari.      

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!