Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

20 de juliol de 2019
0 comentaris

Les “Converses filològiques” de Pompeu Fabra: cent anys i tan actuals… (11)

(La sèrie comença aquí)

Conversa 685, OC p. 689; 31 de juliol de 1925

En llegir, en un diari d’avui, «l’arquebisbe de Sant Domènec», no hem caigut que es tractava de la república de Santo Domingo fins que, més endavant, el context ens ha assabentat que, amb aquella denominació, es designava aquesta república antillana. Per qué aquesta mania de traduir els noms geogràfics? Hem notat, però, que aquesta mania es limita als noms espanyols. A ningú no se li ocorrerà, per exemple, d’anomenar Sant Esteve la ciutat francesa de Saint Étienne o Riu Gener a la ciutat de Rio Janeiro; però, en canvi, ens sembla bé de traduir Santo Domingo per Sant Domènec o Buenos Aires per Bons Aires.

En el fons, això revela que la meitat del temps no fem altra cosa, quan escrivim, que traduir de l’espanyol; i, així, quan trobem un nom propi espanyol, som emportats a traduir-lo, no ens sabem estar de traduir-lo. No ens prenguem, doncs, aquest treball, que més aviat és una manifestació de provincianisme: el català no patirà gens perquè, en designar ciutats de nom espanyol, els deixem llur denominació espanyola, i acceptem Santo Domingo, San Francisco, etc., com acceptem Saint-Étienne, Annobom, Zuyder Zee, etc., etc.

————————————————————————————————–

MOLT IMPORTANT: En el Portal Pompeu Fabra (aquest) podreu accedir directament –en format pdf (aquí)–  a totes les Converses filològiques tal com apareixen publicades a les Obres Completes.

—————————————————————————————————

(La següent Conversa la trobareu aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!