Continuem, com sempre, a l’empara del mestre Pau Vidal i del seu llibre “Catanyol.es” (Barcanova, 2012) de lectura imprescindible. Un llibre que, tal com ens explica aquí, demostra que, encara que sembli mentida, el catanyol té cura. És una crosta que en major o menor mesura tothom porta enganxada a la sola de la sabata i de la qual fóra bo que ens anéssim desprenent. Tot és qüestió de posar-s’hi:
EXEMPLE D’ÚS: “Viureu una Nit Bona inoblidable.”
ÚS CORRECTE: “Viureu una Nit de Nadal inoblidable.”
EXPLICACIÓ: O sigui que no us n’oblideu: la Nochebuena i la Nochevieja castellanes són la nit de Nadal i la nit de Cap d’any, per a nosaltres. Igualment, año nuevo és (el dia de) Cap d’any.
EXEMPLE D’ÚS: “Vine a rebre els Reis Mags. Farem junts la cavalcada”
ÚS CORRECTE: “Vine a rebre els Reis. Farem junts la cavalcada”
EXPLICACIÓ: Melcior, Gaspar i Baltasar són els Reis (al País Valencià els Reixos) i, si us ho estimeu més, els Reis d’Orient. Noteu de passada com la cavalcada (que també es diu la passada, com a la cançó de La Trinca) ha descavalcat la franquista cabalgata. Es corre el perill, com passa de vegades, de posar-los en evidència: “els Reis màgics”.
EXEMPLE D’ÚS: “Feliç Barcelona”
ÚS CORRECTE: “Molt bona Barcelona”
EXPLICACIÓ: Desafortunat eslògan inspirat en l’auguri castellà Feliz Navidad. En català ens desitgem bon Nadal, i si volem ser superlatius ho reforcem amb l’adverbi molt: “Molt bones festes”. En l’àmbit comercial també se sent “Que tingui un feliç dia“, que ha de ser “Que tingueu (un) bon dia“.
——————————————————————————————————————–
(Si voleu veure tota la sèrie “La ronya del catanyol” feu clic aquí)
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Pel que fa als [mal]anomenats “reis mags”, no seria millor anomenar-los “mags” [a seques] o “mags de l’orient”? Així és com són anomenats a les Escriptures (Mateu 2:1).
(De “reis màgics” n’hi han hagut alguns que es creien que eren màgics… Un d’ells, al mateix temps que estava caçant elefants, s’enllitava amb una senyora; al final, però, es va trencar el maluc: fer masses coses al mateix temps comporta això).
Atentament