Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

11 de gener de 2023
0 comentaris

Joan Fuster-Eduard Artells: una picabaralla de 1970 (més batalletes de l’arxiver) (1).

Sobre el corrector Eduard Artells he parlat unes quantes vegades en aquest Bloc. A part del que en diuen la Viquipèdia (això) o la Gran Enciclopèdia Catalana (això), quan a final de gener de 2021 es varen complir els cinquanta anys de la seva mort vaig publicar aquest apunt i pocs dies després vaig començar una sèrie de vuit apunts més (aquests) en què vaig documentar un dels conflictes més virulents que Artells va tenir amb un escriptor al qual li havia corregit més d’un llibre: Terenci Moix.

Segurament aquesta picabaralla va ser, per raons que entendreu quan llegiu els vuit apunts de la sèrie, la més cruenta i estripada de totes, però no va ser pas l’única que va mantenir públicament amb altres membres de la societat literària catalana. De fet, per dir-ho d’una manera que a l’interessat no li faria gens de gràcia (ja ho anirem veient), a Eduard Artells ‘li anava la marxa’ i no en deixava passar ni una. Talment com si en la polèmica trobés motius per carregar les piles.

Arran d’un article de Joan Fuster publicat al setmanari Tele/Estel el juny de 1970, el mes de juliol Artells li va respondre a la seva secció de Serra d’Or tot obrint una discusió -de gran nivell, val la pena de remarcar-ho- que es va allargar per mitja dotzena d’articles amb alguna intervenció per entremig de tercers.

He documentat tot aquest episodi i l’aniré desenvolupant en una sèrie d’apunts que comença amb aquest d’ara.

També em sembla que he de fer esment a un estudi del professor J. Àngel Cano Mateu sobre aquest mateix episodi, de publicació recent. Tant, de recent, que, de fet, la vaig descobrir fa un parell de mesos, quan jo ja havia enllestit tota la feina de recopilació documental. Cap problema, però: tota pedra fa paret, i l’estudi del professor Cano, publicat a la Revista Valenciana de Filologia (aquesta), és una referència que pot ajudar els meus lectors a completar els topants d’una picabaralla entre gent interessant com Joan Fuster i Eduard Artells i, a més a més, molt descriptiva dels temps en que ès va desenvolupar.

Una picabaralla que, ja us ho avanço ara, val la pena de seguir tranquil·lament, article a article, a la velocitat amb què l’aniré penjant en aquest Bloc.

(Continua aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!