Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

25 de febrer de 2019
1 comentari

El Baró de Maldà: una bibliografia.

En el meu anterior apunt sobre Don Rafael d’Amat i de Cortada, el Baró de Maldà (vegeu-lo aquí), demanava que tant de bo el doble aniversari que enguany commemorem  –els dos-cents anys de la seva mort i els dos-cents cinquanta que va començar a escriure el “Calaix de sastre”, l’obra de la seva vida–  servís per reeditar alguns estudis publicats anteriorment sobre la seva figura o per estimular la redacció de nous.

Algun lector m’ha demanat que expliqui quina bibliografia hi ha relacionada amb el Baró –tota, ho repeteixo, ara mateix descatalogada– i quines possibilitats hi ha de trobar algun títol en la xarxa de Biblioteques o en el mercat de segona mà. Dedicaré l’apunt d’avui a exposar tota la bibliografia de què tinc notícia sense pretensions de ser exhaustiu perquè no puc assegurar de manera taxativa que no em deixo cap referència. Per això no parlo de “la” bibliografia, sinó d’“una” bibliografia, la que em veig capaç de fer jo. Accepteu-me, doncs, la bona voluntat.

Començo pels llibres que recopilen directament textos del Baró:

  • “Excursions d’En Rafel d’Amat Cortada i Senjust per Catalunya i Rosselló”. Nota preliminar de JMT (segurament Jaume Massó i Torrents). 184 pàgines publicades en fascicles dintre dels butlletins del Centre Excursionista de Catalunya i recopilades l’any 1919.
  • “El Col·legi de la Bona Vida. Primera sèrie de Calaix de Sastre”. Introducció i comentaris d’Alexandre Galí. Selecta, 1954.
  • “Viatge a Maldà i anada a Montserrat”. Edició, introducció i notes a cura de Margarida Aritzeta. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1986.
  • “Calaix de Sastre” (onze volums publicats entre 1987 i 2003). Selecció i edició a cura de Ramon Boixareu. Curial, 1987-2003.
  • “Costums i tradicions religiosos de Barcelona (Calaix de Sastre, Baró de Maldà)”. Edició a cura de Josep M. Martí i Bonet, Lluís Bonet i Armengol i Isabel Juncosa i Ginestà. Arxiu Diocesà de Barcelona i Akribos Edicions, 1987
  • “Exili de Barcelona i viatge a Vic (1808)”. Edició, introducció i notes a cura de Vicenç Pascual i Rodríguez i Carme Rúbio i Larramona. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1991.
  • “Viles i ciutats de Catalunya”. Introducció, edició i notes a cura de Margarida Aritzeta. Barcino, 1992.
  • “Miscel·lània de viatges i festes majors” (2 volums). Introducció, edició i notes a cura de Margarida Aritzeta. Barcino, 1992
  • “El Col·legi de la Bona Vida”. Introducció i comentaris a cura de Margarida Aritzeta. Barcanova, 1993

(si cliqueu al damunt, la imatge creix)

I aquí teniu uns quants estudis diversos i llibres inspirats en el Baró:

  • “Rafael d’Amat i de Cortada, Baró de Maldà”, biografia d’Alexandre Galí. Aedos, 1954.
  • “El Baró de Maldà”, estudi d’Antoni Comas a la “Història de la Literatura Catalana”, Vol. IV, pàgs. 526-549. Ariel, 1964. (També en l’edició de 1987, vol. VI).
  • “El Baró de Maldà”, Josep Pla (article escrit el 1954 arran de la publicació d’“El Col·legi de la Bona Vida” a cura d’Alexandre Galí). Obra Completa, volum 33, pàgs. 276-280. Destino, 1977
  • “El Baró de Maldà i les bèsties de l’infern”, novel·la de Joan Perucho. Columna, 1994.
  • “El Baró de Maldà. Materials per a una biografia”, de Vicenç Pascual i Rodríguez. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003.
  • “L’esguard d’Orfeu. Les memòries secretes del baró de Maldà”, de Josep-Lluís González. Llibres de l’Índex, 2003. Primer premi, ex aequo, Plaerdemavida de novel·la històrica 2002.
  • “Xocolata cada dia. A taula amb el baró de Maldà. Un estil de vida del segle XVIII”, de Joan de Déu Domènech. Edicions de La Magrana, 2004. Premi Sent Soví de literatura gastronòmica 2003.

(si cliqueu al damunt, la imatge creix)

De tot aquest ampli repertori m’arriscaria a dir que potser el darrer llibre –el de 2003–  es pot trobar encara demanant-lo a la llibreria de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Penso que no seria cap mala tria si us decidíeu a entrar en el peculiar món de Don Rafael d’Amat i de Cortada a través d’aquest treball de Vicenç Pascual que, tal com pregona en el títol, fa una aproximació als materials aplegats fins avui (fins al 2003, vaja) per construir una biografia del nostre home. Una biografia que, sense treure cap mèrit a la que va publicar Alexandre Galí el 1954, considero que ara és absolutament necessària.

Vejam, doncs, si hi ha sort…

(La sèrie sobre el Baró de Maldà continua aquí)

  1. Agraeixo molt el comentari sobre el llibre d’en Vicenç Pascual, jo també penso que el llibre és molt bo i dona molta informació sobre l’època i la personalitat del Baró de Maldà. Li hauria agradat molt llegir-lo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!