Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

7 de setembre de 2024
0 comentaris

Algunes coses boniques d’aquesta setmana segons Gabriele Romagnoli (199).

(La sèrie comença aquí)

Aquí teniu una tria d’alguns dels articles que Gabriele Romagnoli ha publicat darrerament a la secció ‘La prima cosa bella’ que apareix de dilluns a divendres a l’edició digital del diari La Repubblica. Gaudiu-ne, perquè em sembla que s’ho val (i si detecteu alguna imprecisió en la traducció de l’italià al català la culpa és tota meva: l’he feta jo en pla autodidacte).

Sentir-se culpable

La primera cosa bonica del dilluns 2 de setembre de 2024 és sentir-se culpable. Però què dic, si és una sensació gens agradable? Cert, però pot ser alhora un símptoma positiu. M’explico. Pot passar que anem a un caixer automàtic per retirar diners. Inserim la targeta, escrivim el codi, indiquem la xifra que volem i esperem. Apareix un missatge. Parla d’una associació benèfica. No el llegim. Darrere nostre hi ha unes quantes persones fent cua i no volem perdre temps. En el que pensem és en els comptes que hem de saldar amb l’electricista que vol cobrar en metàl·lic. I amb algun altre més. La màquina va treballant i ens mostra una pantalla amb dos missatges alternatius. Si posem el dit sobre el primer donarem alguna cosa a algú, no hem entès exactament a qui. El segon diu: ‘No, no vull donar res’. Un text ideat per crear sentiment de culpa. Lleugerament brutal. Ens fa sentir no com algú que no vol donar cap euro a cegues, sinó com uns egoistes incapaços de cap mena de generositat. Certament hem triat la segona opció però els dubtes i el remordiment que sentim són símptomes d’una persistent humanitat. Potser més tard donarem alguna cosa a algú que veurem cara a cara. I això estarà bé.

(si entreu aquí -i esteu abonats als serveis digitals de La Repubblica– podreu llegir aquest article en versió original)

———————————————————————————————–

‘Don’t fast forward’

La primera cosa bonica del dimarts 3 de setembre de 2024 és no accelerar, saber viure les experiències a escala temporal 1:1. Un bon costum que cada vegada es practica menys. Mirem una pel·lícula o una sèrie en alguna plataforma i al cap de poca estona ja pitgem la tecla d’accelerar, el ‘fast forward’. Per veure ‘què hi passa’, per ‘fer-nos una idea’ de l’argument. També comença a considerar-se natural llegir un llibre saltant-se pàgines, les digressions, les descripcions, per saber ‘com acaba’, ‘qui és l’assassí’. És un vici tan escampat que no és estrany veure infants que viatgen amb els pares i que, avorrits, busquen el botó per accelerar el temps i arribar ja al carrer de casa. El busquen amb la mateixa fe amb què separen l’índex i el polze damunt d’un full de paper amb la intenció d’ampliar una fotografia. Però aquell temps, aquella escena perduda, aquell relat que ens hem saltat no tornaran enrere i sovint és allí on s’amaga el millor. I perdem vida, cinema i novel·la. Perquè, com ens varen ensenyar, la música és en l’espai que queda entre nota i nota.

(si entreu aquí -i esteu abonats als serveis digitals de La Repubblica– podreu llegir aquest article en versió original)

———————————————————————————————–

No ambicionar

La primera cosa bonica del dijous 5 de setembre de 2024 és no tenir ambicions. Gairebé com un vint-i-unè manament. Hi ha coses més importants que ens cal evitar, però avui parlarem d’aquesta.

Vist de manera difusa tenir ambició es considera un valor positiu. I no ambicionar, un defecte. Se sol dir “Li manca ambició ”o “Ai, si haguessis estat ambiciós hauries aconseguit molt més”.

Resulta que qui té poc talent i ambiciona anar més enllà dels seus límits, o es corromp o es frustra. Hi ha una mesura en les coses. Una capacitat d’auto-conformar-se. I sobretot la conveniència de saber reconèixer que la cursa té limitacions. Quatre-cents metres? Perfecte, fes una volta a la pista i atura’t. Per què pretendre, doncs, l’or de la marató?

Els ambiciosos no se n’adonen i no guanyen mai. La seva mirada la fixen en un horitzó que sempre els acaba traint. Tenen aquell aire apressat, breument complagut i mai satisfet. Sospesen, s’afanyen i n’acaben farts. Avui aquí, demà allí. Trobar un seient i deixar lliure la resta del vagó, sense pensar que potser en podria haver un altre de millor. Però el metro va circulant i tots plegats, tard o d’hora, haurem de baixar.

 (si entreu aquí -i esteu abonats als serveis digitals de La Repubblica– podreu llegir aquest article en versió original)

———————————————————————————————–

(Continua aquí)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!