Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

29 de juliol de 2013
0 comentaris

A propòsit de “Joan Sales. L’home incòmode, la veritat que fa nosa” (i 6).

(La sèrie comença aquí)
Els lectors que, apunt rere apunt, han tingut la paciència d’arribar fins aquí recordaran que l’opció triada pels responsables del documental “Joan Sales. L’home incòmode, la veritat que fa nosa” -si voleu veure’l cliqueu aquíha estat la d’explicar una mica de tot allò -molt- que representa Sales i de fer-ho per mitjà d’una sèrie de persones que anaven exposant les seves opinions sobre el protagonista.Lògicament es pot discutir el metratge final que s’ha dedicat a cada tema, l’encert en la tria dels participants o l’interès i l’originalitat de les aportacions -ja vaig dir que, al meu parer, n’hi havia un parell bastant prescindibles- però el que no es pot negar és que en els seixanta minuts que dura el documental es parla del Sales militarista, de l’home d’honor, del seu cristianisme, de l’home intransigent que no combrega amb les rodes de molí de les modes, del seu concepte de l’amor com a motor dels actes de l’existència, del seu compromís amb la veritat, de la seva rigorosa autoexigència…

No crec, doncs, que el treball dut a terme per l’equip dirigit per Francesc Canosa interessi només als convençuts i que no serveixi pels que -joves o no tan joves- s’apropin per primera vegada a la figura de Joan Sales. Certament, potser l’arrel del problema es troba en la idea original del projecte. És a dir, pretendre condensar una personalitat rica i complexa en els límits i convencions d’un producte audiovisual d’una hora de durada. Estirar aquest fil, però, ens portaria cap a consideracions d’un altre tipus.

Així doncs, tal com he explicat més amunt avui i en l’apunt immediatament anterior (el cinquè), en el documental s’esmenten els trets més definitoris de l’ideari del protagonista i es parla de les seves dèries i del seu capteniment. Amb fortuna i intensitats diferents, d’acord. Però se’n parla.

Una altra cosa molt diferent és que potser alguns dels valors que representava Joan Sales actualment estiguin en desús o mal vistos. I que, en conseqüència, malgrat que apareguin relacionats poca gent s’hi senti interpel·lada perquè potser estem acostumats a percebre certes idees i certs comportaments com coses ja superades. D’altres èpoques…

Dit tot això la meva opinió global és que “Joan Sales. L’home incòmode, la veritat que fa nosa” és un projecte ben defensable tot i alguna carència que ja he esmentat i algunes absències que ara explicaré. Un projecte que estic convençut que sí que pot desvetllar curiositat per la figura i l’obra d’aquest home tan especial. No parlo de xifres astronòmiques, és clar. Però tampoc del zero absolut.

No vull acabar, doncs, aquesta llarga sèrie d’apunts sense indicar algunes coses que he trobat a faltar en el documental:

* Malgrat que Jordi Pujol i Hilari Raguer esmenten fugaçment el seu nom m’hauria agradat que s’expliqués amb una mica més de detall la relació entre Sales i Raimon Galí.

* M’hauria agradat també saber més detalls sobre l’evolució de la casa del barri del Coll. Els passos que separen l’edifici que varen comprar en arribar de l’exili i l’actual que serveix d’escenari a les paraules de Maria Bohigas.

* També m’hauria fet gràcia saber algunes dades sobre la situació econòmica de Sales en arribar aquí procedent de l’exili mexicà.

* Crec que no hauria estat gens inoportú si entremig de la polifonia d’opinions favorables hagués aparegut alguna veu discordant. Per exemple algú que ens parlés sobre la manera de treballar -allò de l’acompanyament editorial, vaja- que s’establia entre el matrimoni Sales-Folch i els seus autors.

Potser alguna d’aquestes mancances us semblaran supèrflues o frívoles. És ben possible. En tot cas són les que jo he trobat. Tot i això mantinc la secreta esperança que aquests dubtes i espais en blanc quedaran aclarits en la biografia que ha fet (o que està a punt d’acabar) Montserrat Casals.

Un parell d’apunts enrere ja parlava de la confiança que em mereixia aquesta estudiosa de la nostra literatura. L’únic que demano, doncs, a qui correspongui és que, si us plau, no es demori gaire la publicació d’aquesta biografia sobre la qual prometo parlar-ne aquí mateix.

I ja està.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!