Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

14 de juliol de 2007
0 comentaris

“El català perseguit”: una bona idea de la gent d’Ara Llibres.

No em fa res confessar-ho: sento una flaca especial per la gent d’Ara Llibres (vegeu aquí) i la feina que fan. I encara més des que, encara no fa un any, tenen al capdavant l’Ernest Folch, un editor jove, ple d’idees i summament preparat al qual ja fa molt temps que tinc en gran estima i consideració.

Fundada l’any 2002 Ara Llibres es va especialitzar en un segment poc atès fins aleshores per les nostres editorials, els llibres de no ficció en llengua catalana, i a poc a poc ha anat elaborant un catàleg i aplegant un repertori d’autors digne de remarca. Penso en Albert Om i Sebastià Serrano com a noms insígnia però en la llista també hi ha espai per a gent tan interessant com Vicenç Villatoro, Pepe Rubianes, Josep Maria Fonalleras o Mathew Tree, entre molts altres.

Aquests dies de preparatius per a les vacances Ara Llibres acaba de treure al carrer "El català perseguit", un text plenament inscrit en la línia del que podríem definir com l’"estil Ara" i que no és res més (ni menys) que una recopilació de mentides i exabruptes llançats contra el català en un període de temps que comença amb Quevedo i es tanca amb el recent reportatge "Ciudadanos de segunda", ejaculat el passat mes d’abril per Telemadrid, sense deixar de banda (com no podia ser altrament) les diverses deposicions perpetrades per primeres espases de l’anticatalanisme tan reputades com els senyors Federico Jiménez Losantos, Amando de Miguel, Arcadi Espada o Miquel Porta Perales.  (n’hi ha més)

A l’autor de la recopilació "El català perseguit" -un jove publicista de Reus que es diu David Pagés- se li ha d’aplaudir el mèrit d’haver sabut aplegar un material que, com diu el tòpic, es comenta sol.

Però com que la persecució del català no està pas en època de reflux -més aviat al contrari- la gent d’Ara Llibres s’ha decidit a obrir una pàgina especial (vegeu-la aquí) en el seu web perquè qui vulgui i tingui coses per explicar hi vagi penjant les seves experiències personals sobre el tema.

Val a dir que en un parell de dies ja han recollit quasi una dotzena de testimonis cosa que em fa pensar que, dissortadament, el llibre de David Pagès no tardarà gaire a tenir una continuació.

Ara Llibres, que pertany al Grup Cultura 03, és una editorial innovadora tant per la manera de relacionar-se amb els seus autors com pel compromís inequívoc que demostra amb el nostre país i la nostra cultura. Fa uns mesos varen presentar la primera part del seu pla de desplegament amb dos segells nous, Ara Idees i Now Books, i de cara a la propera tardor ja anuncien en la seva pàgina web -sense que de moment l’enllaç estigui actiu- dos segells més que prometen fer forat.

El primer és dirà Alisis i acollirà llibres d’autors catalans amb vocació de best-sellers de l’àmbit del que podríem denominar "ficció històrica". El segon segell es dirà Amsterdam i estarà dedicat a obres de narrativa internacional.

Jo crec que ara més que mai el país i la nostra cultura necessita iniciatives amb empenta i idees clares com la que està construint la bona gent d’Ara Llibres. Per això penso que val la pena fer-los costat. Sobretot en una època tan confusa i poca-solta com la que ens ha tocat de viure. Una època en la que no ens tallem ni un pèl a l’hora de fer servir el foc -un "foc amic", però que també crema- quan es tracta de carregar-nos les coses que naixen aquí amb voluntat de servei, continuïtat, normalitat i rigor.

No afluixeu, gent d’Ara Llibres!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!