Les meves recomanacions per Sant Jordi (llibres) (I).

Després de la llista de discos recomanats per a aquest Sant Jordi que vaig penjar fa un parell de dies (vegeu-la aquí) poso ara la relació de llibres que em sembla que tenen valors que els fan interessants de comprar. Com en el cas dels discos em centro en llibres apareguts de l’estiu cap aquí aproximadament i és una selecció feta des dels meus gustos personals. És a dir, sense la més mínima pretensió de pontificar ni de fixar cap cànon.

Ja avanço que el meu repòquer d’asos el formen els següents noms: Josep M. Espinàs, Manuel Forcano, Borja Bagunyà, Sándor Márai i Patrícia Gabancho. (n’hi ha més)

Un cop definits els titulars passo a detallar una mica més.

* Memòries i retrats literaris: Indiscutiblement en aquest apartat he de destacar les "Relacions particulars", de Josep M. Espinàs (La Campana). Per mi un dels llibres imprescindibles d’aquest Sant Jordi. També recomano "Temps indòcils", (vegeu aquí) d’Agustí Pons (Angle Editorial), que no li ha agradat gens al senyor Ferran Toutain d’El País (una virtut a afegir-li al llibre) i "Puta postguerra", de Josep Piera (Ed. 62).

* Història: Un altre dels llibres importants és "A fil d’espasa. Les Croades vistes pels jueus", de Manuel Forcano (La Magrana), amb un títol i un subtítol prou eloqüents com per imaginar de què va la cosa. També destaco "Idealistes sota les bales. Històries de la Guerra Civil", de Paul Preston (Proa), un estudi sobre la feina dels corresponsals de premsa estrangers que varen viure el conflicte i que es va emportar el premi d’assaig Ramon Trias Fargas 2006.

* Narrativa d’autors catalans: Crec que "Defensa pròpia", del joveníssim Borja Bagunyà (Proa), és un dels debuts literaris més prometedors dels darrers anys. El llibre va guanyar el premi Mercè Rodoreda 2006 de contes.

A continuació del de Bagunyà hi poso -ordenats per preferències meves- els llibres següents: "Confessió general", de Joan Garrabou (Proa), una novel·la que el passat desembre en el meu article a l’Avui (vegeu-lo aquí) vaig definir com "de traca i mocador"; "La decisió de Brandes", d’Eduard Márquez (Empúries), recentment guardonada amb el premi de la Crítica Catalana 2006 (vegeu aquí); "Terres de lloguer", d’Antoni Pladevall (Columna), premi Pin i Soler de 2005, un gran llibre (vegeu aquí); i "L’illa dels dòlmens", d’Antoni Vidal Ferrando (Ensiola Editorial).

Altres llibres de narrativa que també em semblen recomanables són (aquí ja per ordre alfabètic dels autors): "Àrea de servei", de Lluïs-Anton Baulenas (Destino); "Llums a la costa", de Jaume Benavente (Columna) (vegeu aquí), premi Pin i Soler de 2006 (Avís a moderns, cosmopolites i intel·lectuals profunds: absteniu-vos de llegir-lo, el crític d’El País l’ha massacrat ferotgement. Una altra virtut per recomanar el llibre); "Un home de paraula", d’Imma Monsó (La Magrana); el recull de contes "Colors de mar", de Maria-Antònia Oliver (Proa); els contes de "Si menges una llimona sense fer ganyotes", de Sergi Pàmies (Quaderns Crema); "L’amor boig", el prometedor debut en el gènere de la novel·la del poeta Pere Rovira (Proa); i "La matèria primera", de Francesc Serés (Empúries).

* En l’apartat de les reedicions de narrativa catalana dos llibres recomanats: "La japonesa", de Jordi Coca (Proa) i "No emprenyeu el comissari", la primera novel·la de Ferran Torrent (Quaderns Crema).

(Continua aquí)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *